nb_u35 jordskælv

Jordbävning lurar geologerna

Jordbävningsvarningar borde vara en enkel sak men naturen lurar gång på gång forskarnas avancerade instrument.

28 augusti 2014 av Carsten Nymann

Tio sekunder före en jordbävning med en styrka på 6,0 på Richterskalan denna veckan drabbade Kalifornien i USA, gick ett larm.

Ett ytterst känsligt system av seismiska sensorer utvecklat vid Berkeley-universitetet hann varna om skalvet med minsta möjliga marginal.

Men en riktigt effektiv varning ska naturligtvis kunna förutse hotande jordbävningar lång tidigare. Problemet är att jordbävningar är ytterst oförutsägbara.

Borde vara en smal sak

På pappret borde geologerna lätt kunna varna om jordbävningar statistiskt, för förflyttningar mellan jordskorpans plattor sker med en konstant hastighet.

Den spänning skorpan kan bära innan den brister ligger alltså också någorlunda fast för de områden där plattorna gnider mot varandra - även kallade förkastningar.

Jordbävningarna nollställs inte

När jordbävningar ändå inte följer tidsplanen är det bland annat för att förkastningarna inte nödvändigtvis "nollställs" vid varje skalv.

Det kan vara rester kvar av spänningar vilket leder till att det är kortare tid till nästa jordbävning än vad man skulle tro.

Skakningar från ett skalv kan dessutom vara med att utlösa ett annat som inte annars skulle uppstått av sig själv på den givna tidpunkten.

Aldrig 100 procent säkerhet

Genom att analysera statistiska data kan geologer ange sannolikheter - t.ex. att det är 25 procent risk för att Ankara i Turkiet kommer drabbas av ett skalv inom tio år.

Men sannolikheterna kommer aldrig i närheten av 100 procent.

Jordbävningar som den som drabbade Kalifornien nyligen kan fortfarande överraska forskarna.

Därför ligger en förbättring av Berkeleys kortsiktiga varning på ritbordet.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: