effects in Antarctica

Japanskt jordskalv skapade isberg vid Antarktis

Det kraftiga jordskalv som drabbade Japan 2011 skapade isberg så långt bort som i Antarktis.

20 januari 2012

Det skalv med styrkan 9 på Richterskalan som drabbade Japan den 11 mars 2011 fick följder 13600 kilometer bort i Antarktis.

Jordskalvet följdes av en stor tsunami, som först härjade Japans kuster och sedan spred sig i Stilla havet. Nyligen kunde NASA slå fast att tsunamins efterdyningar hade tillräckligt med kraft för att bryta loss stora bitar av is från den så kallade Sulzbergers isshelf i Antarktis.

Det var Kelly Brunt och hennes kollegor vid Goddard Space Flight Center som studerade satellitfoton direkt efter tsunamin, som är döpt till Tohoku. Arton timmar efter skalvet såg forskarna att is bröts loss från shelfen och blev till isberg med en total storlek av två gånger Manhattans yta. Isblock bryts ofta av i Antarktis vid så kallade kalvningar, men det aktuella området anses vara mycket stabilt och har inte levererat några isberg på 46 år.

Mätningar visar att vågorna var bara 30 centimeter höga då de nådde Antarktis. Eftersom de gång på gång träffade den cirka 80 meter tjocka ishyllan, var det emellertid tillräckligt för att isblocken till sist skulle brytas av.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: