Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Earthquake
Naturen - Jordskalv

Hur kraftiga kan jordskalv bli?

Jag har hört att Richterskalan inte har någon gräns för hur kraftiga jordskalv kan bli. Är det verkligen sant?

Jordskalv uppstår till följd av rörelser i de tektoniska plattor som jordskorpan är indelad i.

Rörelsernas storlek anges med Richterskalan.

Det hittills kraftigaste registrerade skalvet hade en styrka på 9,5 och inträffade i Chile år 1960. Jordskalvet i Indiska oceanen år 2004, vilket utlöste den katastrofala tsunamin, hör också till historiens största med 9,3.

Jordskalv som ligger mellan åtta och tio på Richterskalan är sällsynta, och det registreras normalt bara ett sådant per år.

De flesta forskare anser också att gränsen är nådd vid jordskalv på 9. Det kan emellertid vara svårt att förutsäga, eftersom ett jordskalvs storlek avgörs av faktorer, som är komplicerade att kartlägga, till exempel jordskorpans fysiska egenskaper och hur stort område som är geologiskt sammanhängande.

I teorin kan jordskalv bli kraftigare, och Richterskalan har heller ingen övre gräns.

Innan skalven når över 10, måste det dock nog till andra krafter än jordens egna. Jorden har till exempel flera gånger träffats av stora meteoriter, och skakningarna därifrån kan ha överstigit även de kraftigaste jordskalv.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj