Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Indiske plade
Naturen - Jordskalv

Den indisk-australiska plattan bryts mitt itu

Mystiskt jordskalv avslöjar att Australien håller på att ge sig iväg från Indien. Resultatet är att den indisk-australiska tektoniska plattan genom att gå mitt itu.

Trots att det är många tusen kilometer mellan Indien och Australien, delar de sockel. De ligger nämligen på samma så kallade tektoniska platta – alltså samma bit av jordskorpan. Så har det varit i nästan 50 miljoner år, men ett mystiskt jordskalv har nu gjort forskarna uppmärksamma på att en skilsmässa är på väg.

Den 11 april 2012 drabbade ett gigantiskt jordskalv med styrkan 8,6 på richterskalan havsbottnen utanför ön Sumatra mitt i Indiska oceanen. Med undantag av lokalbefolkningen lade få märke till skalvet, eftersom det varken medförde en tsunami eller någon större skadegörelse. Att ett så kraftigt jordskalv kunde äga rum utan att skapa en tsunami gjorde geologer världen över nyfikna, och en undersökning påbörjades för att försöka förstå skalvet. De första fynden tyder på att skalvet är ett tecken på att hela den indisk-australiska plattan håller på att brytas mitt itu.

Hela plattan rör sig i nordostlig riktning. Problemet är att de båda ändarna inte rör sig lika snabbt. Den södra delen med Australien dras iväg med inemot 70–80 millimeter per år, medan Indien sitter mer eller mindre fast i den euroasiatiska plattan. Slutsatsen är därför att den indisk-australiska plattan håller på att brytas isär. Misstanken stärks av att skalvet den 11 april var oerhört våldsamt, och att sprickorna går ovanligt långt ned i jorden. Exakt när skilsmässan är fullbordad går inte att säga. Processen kommer förmodligen att ta miljontals år.

Läs hela historien i det nya numret av Illustrerad Vetenskap och se vilka konsekvenser den nya kunskapen har.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj