Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Jordbävningar som den som inträffade i Taiwan i februari 2016 kommer i framtiden att kunna dämpas eller omdirigeras.

© VCG/Getty Images
Naturen - Jordskalv

3 nya tekniker ska skydda oss mot jordbävningar

Skakningarna ebbar ut i trädtopparna eller omvandlas till underjordiskt visslande. Metoderna för att ta andan ur jordbävningar är många och nu är forskarna redo att testa det första systemet som ska göra utsatta byggnader "osynliga" för skakningarna.

I tusentals år har byggnader utrustats med fårskinn, gummimembran och kullager för att skyddas mot jordbävningarnas förödande skalv. Men nu ska forskarna försöka hindra jordskalvet långt innan det når fram.

Med en mängd olika tekniker ska jordbävningarna dämpas, spridas och omdirigeras – till en början för att skydda sårbar infrastruktur som exempelvis sjukhus och kärnkraftverk, men på sikt ska hela städer också jordbävningssäkras.

1. Pålar sprider jordskalvsvågor

När det gäller olika metoder är det här den som forskarna har kommit längst med. Den innebär en ring av nedgrävda betongpålar som är placerade med allt kortare och kortare mellanrum.

>> Köp 2 nummer av vår tidning och få en drönare på köpet för bara 79,50 kronor.

När ett jordskalv träffar pålarna sprids och omdirigeras skakningarna och när de har passerat de innersta ringarna återstår enbart relativt ofarliga krusningar.

2. Rötter och kronor äter upp jordskalvet

Ringarna av betongpålar kan bara skydda enstaka byggnader och inte hela städer. Det kan dock höga träd. Jordbävningens svängningar kan fortplanta sig upp i trädens kronor.

De mest kraftfulla jordbävningarna kan dock kräva flera hundra meter höga träd. Här kan man i stället placera gigantiska vindkraftverk för att få skakningarna att ebba ut.

3. Jordskalv omvandlas till visslande

Stora, ihåliga stålcylindrar som är nedgrävda i jorden kan i teorin förvandla jordbävningens stötvågor till betydligt mindre farliga ljudvågor. Det fungerar på samma sätt som när man blåser in luft i en träflöjt.

Ett jordskalv med en styrka på 8 på Richterskalan utlöser en ljudvåg på 160 decibel – motsvarande ljudet från ett hagelgevär.

Läs också:

Jordskalv får väg att kollapsa
Jordskalv

Jordbävningar kan förskjuta tid och rum

10 minuter
Richter magnitude scale
Jordskalv

Richterskalan skulle bara användas lokalt

2 minuter
ruins after earthquake
Jordskalv

Jordskalv: Ökar antalet jordskalv?

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj