nb_u21_SHELL_Scanpix

Eld och nanosvampar ska bekämpa oljeutsläpp i Arktis

De amerikanska myndigheterna har gett Shell tillstånd att borra efter olja och gas mellan Alaska och Sibirien. Projektet är riskabelt men oljebolagen har utvecklat metoder för att sanera oljeutsläpp i den sårbara arktiska miljön.

21 maj 2015

Till sommaren börjar oljejätten Shell att borra efter olja och gas i Arktis. Bolaget har i veckan som gått fått tillåtelse av de amerikanska myndigheterna att borra i Tjuktjerhavet mellan Alaska och Sibirien.

Beslutet fick miljöaktivister att blockera hamnen i Seattle, Washington, där Shells oljeplattform just nu väntar på att bli bogserad norrut.

Experter varnar om risken vid borrningar i den sårbara miljön, men Shell hävdar att de har nödvändig teknik för att spåra och rensa bort oljeutsläpp om det värsta tänkbara skulle ske.

Oljan bryts ner långsamt

Problemet vid oljeborrningar i Arktis är att oljan bryts ner mycket långsamt i det kalla vattnet. Skräckscenariot är ett stort utsläpp som vid oljeplattformen Deepwater Horizons explosion som skickade ut 4,9 miljoner fat olja i Mexikanska golfen 2010.

Oljeplattformen Deepwater Horizons explosion var den värsta miljökatastrofen någonsin men olyckan har lett till utveckling av nya metoder för bekämpning av oljeutsläpp. Foto: Scanpix

En olycka av en sådan dimension skulle få långt värre följder i Arktis där oljan kan kapslas in i isen, så att den blir mycket svår att få bort. Men det kalla klimatet innebär också en fördel, för det är lättare att bekämpa ett oljeutsläpp genom att helt enkelt bränna upp oljan.

90 procent av utsläppet kan tas bort

På varmare breddgrader upplöses oljan snabbt så att den inte kan brännas, men i Arktis har man mer tid på sig att antända oljespillet. Försök med kontrollerade utsläpp har visat att mer än 90 procent av ett oljeutsläpp i arktiska farvatten kan brännas under gynnsamma förhållanden.

En mer experimentell metod är att suga upp oljan med svampar av ett nanomaterial som består av 99 procent luft men har en enorm uppsugningsförmåga. Den så kallade aerogelen kan spridas som granulat eller block som bildar en barriär.

Utmaningar och sanering i Arktis

Läs mer om de extrema utmaningarna vid oljeborrningar i Arktis och de nyaste metoderna för sanering när det går snett.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: