nb_u17 oilspill

Blandad bild efter BP-oljeutsläpp

Fem år efter att oljebolaget BP:s oljeplattform Deepwater Horizon exploderade är forskarna högst osäkra på katastrofens konsekvenser.

23 april 2015 av Carsten Nymann

Louisianas delfiner sköljs upp döda på land, oljerester och kemikalier dyker upp i fåglarnas ägg och korallrev i Mexikanska golfen är ärrade av oljeskador.

Följderna av historiens värsta oljeutsläpp - explosionen på oljeplattformen Deepwater Horizon – är tydliga om man ska tro en stor rapport från den amerikanska organisationen “National Wildlife Federation”.

Men bilden av miljön och djurlivet i kölvattnet av katastrofen är inte svartvit, sammanfattar en ny rad artiklar publicerade i tidskriften Science.

Pelikaner är seglivade

Även om forskarna bakom artiklarna kommer fram till samma långa lista av allvarliga exempel som NGO-rapporten från NWF, drar de även slutsatsen att naturen på vissa områden har skakat av sig händelsen imponerande snabbt.

I Science-artiklarna säger forskarna att fiskbeståndet verkar vara blomstrande, medan antalet bruna pelikaner har förblivit stabilt.

I förbindelse med utsläppet av de upp mot 780 miljoner literna råolja tros hela 12 procent av områdets bruna pelikaner annars ha dött av oljeskador.

VIDEO: Så inträffade olyckan

Forskare osäkra på den verkliga bilden

Biologerna är enligt Science även osäkra på i hur stor utsträckning de värsta följderna efter katastrofen är över - eller om det väntar överraskningar framöver.

En del av osäkerheten har att göra med de 3,8 miljoner liter kemiska lösningsmedel som hälldes ut i oljeutsläppet.

Läs även: Miljökatastrof satte i gång forskningen

Eld, kemi och nanolera ska stoppa oljan

Kemikalier är bland forskarnas sju favoritvapen mot oljeförorening, men ännu är långtidseffekterna av medlen dåligt kända:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: