Naturkatastrofer

Naturkatastrofer

Naturens krafter förstör allt

Plötsligt kan en naturkatastrof ödelägga och förändra allt i sin omgivning. När den våldsamma olyckan inträffar orsakar den stora skador på sin väg och kostar många människoliv. Men vad är det som händer under jordskalv, tsunamier, översvämningar eller vulkanutbrott? Och vad kan vi göra för att förbereda oss så att skadorna blir så små som möjligt? På den här sidan har vi samlat våra bästa artiklar om naturkatastrofer, så att du kommer riktigt nära inpå naturens barbariska och oförutsägbara krafter – och lära dig mer om de senaste uppfinningarna i kampen mot naturkatastrofer.

Vad är en naturkatastrof?

En naturkatastrof är en katastrof som inte orsakas av människor, utan av naturen själv. Världen över har naturkatastrofer kostat många människoliv och orsakat massiv förödelse i sin väg.

Naturkatastrofer är omöjliga att stoppa. Men med tiden har man uppfunnit många lösningar som ska varna och ge tid till de bästa möjliga förberedelserna mot naturens okuvliga och oförutsägbara krafter.

Naturkatastrofer delas in i tre kategorier:

  • Hydrologiska naturkatastrofer: Katastrofer som omfattar fenomen med vatten. Det vill säga tsunamier och översvämningar.
    • Geologiska naturkatastrofer: Katastrofer som börjar vid eller under jordens yta, såsom jordskalv, vulkanutbrott och laviner.
  • Meteorologiska naturkatastrofer: Katastrofer som inkluderar många olika fenomen som rör väder och vind. Exempel är tornador, orkaner, värmeböljor och snöstormar.

Utöver det har bränder, sjukdomar och katastrofer som har sin utgångspunkt i rymden placerats i egna kategorier.

Naturkatastrofer_förödelse

© Shutterstock
naturkatastrof_tsunami

Historiens värsta naturkatastrofer

Genom tiderna har naturens förödande och dödliga katastrofer kostat många människoliv. Bangladesh och Kina har varit synnerligen hårt drabbade av några av historiens värsta naturkatastrofer. På senare tid tillhör jordskalvet i Indiska oceanen 2004 en av de värsta naturkatastroferna som har inträffat. Jordskalvet ägde rum på havsbottnen nära ön Sumatra i Indonesien. Skalvet uppmättes till 9,3 på Richterskalan. Det utlöste flera tsunamier på upp till 30 meters höjd, som drabbade kusterna i åtta asiatiska länder: Indonesien, Indien, Sri Lanka, Thailand, Myanmar, Maldiverna, Malaysia och Bangladesh. Tsunamin spred död och förödelse över omkring tio procent av jordens yta och dödade cirka 280 000 människor.
Sida 1 / 4