Shutterstock
Sigarettenpeuk op de grond

WHO varnar: Tobak förpestar vår planet

Varje år hamnar 4,5 biljoner cigarettfilter på trottoarer, stränder och i havet. Och produkterna innehåller tusentals kemiska ämnen som kan sippra ut i miljön. Därför kommer WHO nu med ett långtgående förslag till världens alla länder.

Du vet säkert att cigaretter är ohälsosamma för kroppen. Men känner du också till hur ohälsosamma de är för vår planet?

Tobaksindustrin kostar varje år jorden mer än 600 miljoner träd, 200 000 hektar mark och 22 miljarder ton vatten.

Och inte nog med det. De glödande tobakspinnarna lämnar också en tjock rök av både synlig och osynlig förorening efter sig:

"Tobaksprodukter tillhör vår planets smutsigaste produkter och innehåller mer än 7 000 giftiga kemiska ämnen som frisätts i miljön när de kasseras", säger Dr Ruediger Krech, som är hälsochef hos WHO.

Därför uppmanar organisationen nu världens alla länder att hålla industrin ansvarig för uppstädningen samt att förbjuda cigarettfilter en gång för alla.

Snus placeras under läppen
© Shutterstock

Läs vetenskapens dom: Så farligt är snus jämfört med cigaretter

Användandet av snus och liknande produkter ökar i många länder. Men vilken effekt har snus? Hur mycket nikotin finns i de små påsarna? Och vad är egentligen skadligast för dig – cigaretter eller snus?

Läs svaret HÄR och ta reda på hur speciellt en faktor är avgörande när forskarna utvärderar vad som är farligast.

Biljontals fimpar skräpar ned jorden

Uppmaningen kommer i en ny rapport, som WHO har publicerat i samband med Internationella dagen mot tobak i slutet av maj.

I rapporten uppskattar de bland annat att så mycket som 4,5 biljoner cigarettfilter varje år samlas på sandstränder, längs trottoarer och i havsvattnet.

Filtren innehåller svårnedbrytbar och potentiellt farlig mikroplast, som är den näst största formen av plastförorening i världen.

Du kan läsa mycket mer om de mikroskopiska plastpartiklarna och deras potentiellt skadliga effekt på vår hälsa här.

Samtidigt finns det enligt WHO inga vetenskapliga bevis för att filtren faktiskt har några hälsomässiga fördelar.

Se siffrorna: Så skadar tobak vår jord

WHO: Förbjud cigarettfilter också

Därför uppmanar WHO nu politiker världen över att behandla filtren för vad de är: engångsplast i nivå med plastsugrör och engångsprodukter som nu har förbjudits i många länder.

Dessutom råder de alla länder att utmana tobaksindustrin och få dem att ta ansvar för uppstädning och miljöskador – i stället för att låta skattebetalarna betala, som är fallet på många platser nu.

I samband med det framhäver de bland annat länder som Spanien och Frankrike och städer som Kalifornien och San Francisco, som har infört en "utvidgad producentansvarslagstiftning", som håller tobaksindustrin ansvarig för att städa upp den förorening de skapar.