Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Plastikflasker - genbrug

Växtbaserad plast kan snart återvinnas över 100 gånger

GODA NYHETER I KRISTIDER: Engelska forskare har hittat en metod som gör det möjligt att återvinna växtbaserad plast om och om igen. Nu hoppas forskarna att den nya återvinningstekniken även kan användas på andra typer av plast så att vi en gång för alla kan minska världens plastproduktion.

Shutterstock

Varje år produceras hundratals miljoner ton plast och även om återvinningen av plast ökar är detta fortfarande ett stort problem.

Det återvunna plasten är ofta av sämre kvalitet eftersom den i dag måste smältas om, vilket förändrar materialets egenskaper.

Men nu har forskare från Bath och Birmingham University tagit fram en ny metod som kan bryta ned växtbaserad plast till dess urpsrungliga byggstenar. På så sätt kan den användas om och om igen för att tillverka nya produkter – med samma kvalitet som originalet.

Metoden bygger på en kemisk återvinningsteknik med lägre temperatur och användning av mijövänliga katalysatorer som påskyndar nedbrytningen av plasten.

Ska även testas på plast till flaskor

Hittills har forskarna använt metoden på den växtbaserade plasttypen PLA, som trots att den är en mer hållbar variant ofta deponeras och inte återvinns. Försök har bara gjorts i mindre skala, men kommer inom kort att skalas upp. Utöver det kommer forskare även att testa metoden med plasttypen PET, som ofta används i flaskor för dryck.

Forskarna hoppas att det nya genombrottet kan bana väg för en mer cirkulär produktion av plastprodukter, vilket på längre sikt kan spara jordens resurser och minska utsläppen av växthusgaser.

Läs också:

Miljö

Student uppfinner nedbrytbar plast tillverkad av döda fiskar

3 minuter
Miljö

Hur farligt är mikroplast?

3 minuter
Gul robot-ubåd på land
Miljö

Självstyrande robotar dammsuger havsbotten efter plast

4 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj