Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Rusty fishing boats at the Arallake
Naturen - Miljö

Vart har Aralsjön tagit vägen?

Aralsjön var en av världens största sjöar, men nu är den mycket mindre. Vad har hänt?

En gång var Aralsjön en av världens fyra största sjöar med en yta på cirka 68000 kvadratkilometer, men i dag har den krympt till omkring tio procent av sin ursprungliga storlek. Sjöns minskning inleddes med en drastisk reduktion av inflödet.

Aralsjön ligger i Kazakstan i Centralasien i ett område präglat av stäpp och öken. Sjön får vatten från floderna Syr Darja och Amu Darja.

På 1960-talet lanserade dåvarande Sovjetunionen ett enormt projekt för att odla upp den centralasiatiska stäppen. Ingenjörer byggde ett omfattande nätverk av kanaler och slussar längs floderna, som är sjöns livsnerv. Som en konsekvens sjönk tillströmningen av vatten till Aralsjön från 25 kubikkilometer per år till mindre än fem kubikkilometer per år.

Den stora avdunstning som är följden av de ökenliknande förhållandena i regionen fick sjön att hastigt krympa, och därvid delades den upp i mindre sjöar.

För att rädda sjön byggdes en damm, som samlade allt vatten i den norra sjön. Dammen stod färdig 2005 och har sedan förbättrat vattenståndet i den norra sjön, medan de södra delarna är mer eller mindre dödsdömda.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj