Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Naturen - Miljö

Tar syret slut i framtiden?

Förbränningen av fossila bränslen resulterar i mer koldioxid och mindre syre. Kan vi få slut på syre?

Vi löper ingen risk att dö av syrebrist. Jordens atmosfär innehåller bara 0,04 procent koldioxid och 21 procent syre, och även i de värsta framtidsscenarierna stiger koldioxidkoncentrationen inte långt över 0,1 procent. Växthuseffekten från koldioxid är långt allvarligare, och klimatförändringar kan göra att skogen dör. Hur mycket skogsdöden kan påverka den totala syre- och kolhalten på sikt är svårt att svara på, men vi behöver inte oroa oss för att vi kommer att få svårt att andas. Den globala uppvärmningen ökar dock luftföroreningen. Fler kommer att få luftvägssjukdomar, till exempel astma, och forskare vid Stanford University har beräknat att luftföroreningen kommer att leda till 20000 fler dödsfall om året världen över för varje grad som temperaturen stiger.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj