Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Bekämpningsmedel ska göra naturen brandsäker

KAMPEN FÖR KLIMATET: En ny vätska kan sprutas på vegetationen på utsatta områden och förhindra 84 procent av skogsbränderna.

SHUTTERSTOCK/Anthony C. Yu et al./PNAS

Australien, Sydamerika och västra USA har de senaste åren drabbats av allt fler skogsbränder. Enbart i Kalifornien är de landområden som ödeläggs av skogsbränder fem gånger större än vad de var för 50 år sedan.

Nu har forskare vid Stanford University i USA uppfunnit en brandhämmande vätska som kan förhindra ett stort antal bränder.

Brandhämmande vätska klibbar fast på gräset

Skogsbränder uppstår oftast i låg vegetation som gräs. En ny brandhämmande vätska kan klibba fast på gräset i månader och göra det omöjligt för elden att få fäste.

Tillsammans med brandmyndigheterna har forskarna gått igenom data från 305 000 bränder som har härjat i Kalifornien under de senaste tio åren.

Hela 84 procent startade längs vägar och andra trafikerade platser, vanligtvis i torrt gräs och annan låg vegetation.

Det innebär att de allra flesta bränder kan undvikas om dessa högriskzoner kan göras brandsäkra. Nackdelen med hittills kända brandhämmande vätskor har varit att de förlorar sin effekt så snart vattnet i dem avdunstar.

Därför utvecklade forskarna en mer tjockflytande vätska, närmast som en klibbig gel som är mer hållbar. När den sprutas ut över exempelvis en gräsyta fördelar den sig och lägger sig som en film på grässtråna.

Så fungerar den brandhämmande vätskan

Vid brand får värmen gelens ingredienser att reagera med varandra. Resultatet blir ett lager av isolerande kol som håller både värme och syre borta från gräset och leder till att elden snabbt dör ut.

Gelen skyddar mot brand under hela torrperioden, och den sköljs inte bort förrän torkan följs av kraftigt regn.

Läs också:

Plastikflasker - genbrug
Miljö

GODA NYHETER I KRISTIDER: Plast kan snart återvinnas över 100 gånger

2 minuter
Miljö

Forskare uppfinner klimatvänlig urinmursten

2 minuter
Miljö

Student uppfinner nedbrytbar plast tillverkad av döda fiskar

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj