Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Renare luft räddar 1,5 miljarder fåglar

Ozon angriper fåglars luftvägar, slemhinnor och födokällor – men reglering av gasarten har nu räddat 1,5 miljarder sparvar, finkar och lövsångare, avslöjar forskning.

Shutterstock

Under de senaste 40 åren har 1,5 miljarder fåglar räddats i Nordamerika som en direkt konsekvens av hårdare reglering av ozonförorening. Det motsvarar 20 procent av det totala fågelbeståndet.

Forskare från Cornell University och University of Oregon i USA ligger bakom slutsatsen som överraskar, eftersom ozonregleringen inte infördes för att rädda fåglar – utan bara för att skydda människor.

Det handlar med andra ord om en tursam biverkan.

Ozongas angriper luftvägarna

Ozon finns naturligt i stratosfären, där det hänger som ett skyddande lager, som absorberas solens skadliga UV-strålning.

Men ozon kan också uppstå nere vid jordytan när kväveoxider och flyktiga organiska föreningar – som båda släpps ut av oss människor från bilar, fabriker och liknande – förenas med varandra.

Och när ozon andas in av människor och andra djur är gasen inte längre skyddande – den är direkt farlig för våra luftvägar.

Ozon består av tre syreatomer och de kan starta en oxideringsreaktion om de kommer i kontakt med de olika molekyler som sitter i våra luftvägar och slemhinnor.

De kemiska banden mellan molekylerna kapas och omarrangeras på nya sätt med de extra syreatomerna – och det kan leda till akut inflammation.

Slemhinnorna förlorar lite av sin förmåga att skydda mot mikrober och giftiga kemikalier, och som försvar börjar luftvägarna att kompensera genom att dra ihop sig och producera en skyddande vätska. Det gör det svårare att andas.

Utan ingrepp: 4,5 miljarder fåglar skulle ha försvunnit

Forskarna från USA jämförde antalet fåglar i olika regioner under de senaste 15 åren med luftkvalitetsmätningar och politiska ingrepp i de aktuella regionerna.

De hittade ett tydligt samband mellan reglering av luftkvaliteten och antalet fåglar.

Trots att de nordamerikanska fågelbestånden minskat med tre miljarder sedan 1970, så menar forskarna att siffran skulle ha legat på 4,5 miljarder utan den strängare ozonregleringen.

Ozonförorening drabbar i synnerhet de små flyttfåglarna – sparvar, finkar, lövsångare – som utgör 86 procent av USA:s fågelbestånd.

Förutom skadan på fåglarnas luftvägar har ozon även en skadlig effekt på de insekter och växter som annars utgör fåglarnas matkälla.

Läs också:

Miljö

Snart är de här: Forskare utvecklar hållbara flip-flops av alger

3 minuter
Miljö

Robotar av pollen kan rena vårt vatten från kvicksilver

3 minuter
Gul robot-ubåd på land
Miljö

Intelligenta robotar dammsuger upp plast på havsbotten

4 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj