Linolja, lite värme och en biprodukt från papperstillverkning.
Det låter inte direkt som ett recept på något som kommer att väcka särskilt stor entusiasm till den stora kakdagen på jobbet.
Men kombinationen av de tre komponenterna har däremot visat sig vara speciellt effektiva när det gäller att bryta ned några av de så kallade evighetskemikalierna – PFAS (perfluorerade föreningar).
Tidigare har man använt metoder som kräver extremt högt tryck eller temperaturer på upp till 1 000 grader för att bryta ned PFAS, medan den nya metoden inte kräver högre uppvärmning än omkring 120 grader.
Metoden är alltså mycket mindre energikrävande än de metoder som används i dag. Och de avfallsprodukter som uppstår när PFAS bryts ned med den nya metoden är långt mindre skadliga.
Enligt Lutz Ahrens, professor i organisk kemi vid Swedish University of Agricultural Sciences, kan metoden inte användas till nedbrytning av PFAS som redan har släppts ut och spridits i naturen.
"Men den kan eventuellt användas i industriell skala – exempelvis i anläggningar som framställer PFAS-kemikalier. Kanske till och med i reningsanläggningar som renar dricks- och avloppsvatten", förklarar han för Illustrerad Vetenskap.