Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Flicka dricker vatten
Naturen - Miljö

Nasa slår larm: Så lite dricksvatten finns det kvar

Över hälften av jordens underjordiska sötvattenreservoarer hotas att torrläggas, visar ny forskning från Nasa.

Vi är på god väg att dränera jorden på rent dricksvatten, visar en undersökning från Nasa. Mätningarna från rymdorganisationens GRACE-satelliter visar att vår planets underjordiska sötvattenreservoarer töms fortare än vad de hinner fyllas på igen.

Forskarna har länge misstänkt att vi använder vatten med en alarmerande hastighet, men det har varit omöjligt att bevisa tidigare.

Kalifornien är storkonsument av vatten

Av de 37 sötvattenreservoarer som finns töms 21 av dem för snabbt. Det beror bland annat på det ökande antalet människor, lantbrukets behov av vatten samt gruvaktiviteter.

35 procent av det sötvatten vi människor använder kommer från de underjordiska reservoarerna. Vissa områden är mer beroende av dem än andra. Till exempel kommer 60 procent av det regnfattiga Kaliforniens vattenförbrukning från dessa reservoarer.

Brist på vatten är värst för fattiga områden

Värst ser det dock ut i jordens fattiga och tättbefolkade delar, bland annat norra Indien, Pakistan och Nordafrika. Här finns få alternativa vattenkällor och vattenbrist kan betyda instabilitet i regionen.

Nasas undersökning har pågått i tio år mellan 2003 och 2013 och visar att framförallt 13 av de 21 hårt åtgångna reservoarerna töms på vatten med alarmerande hastighet. Dessa reservoarer närmar sig en kritisk punkt, där det är försent att rätta till det.

Gröna städer är vägen framåt

Ett av sätten vi kan minska förbrukningen av vatten från de underjordiska reservoarerna på, är genom att skapa gröna städer:

Läs också:

Miljö

Robotar av pollen kan rena vårt vatten från kvicksilver

3 minuter
Miljö

Snart är de här: Forskare utvecklar hållbara flip-flops av alger

3 minuter
Miljö

Hur farligt är mikroplast?

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj