Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Naturen - Miljö

Mangroveskog minskar CO2-utsläpp

Sydostasiens mangroveskogar kan något mycket speciellt. De lagrar nämligen fem gånger så mycket kol som andra tropiska skogar.

En undersökning av 25 mangroveskogar i Sydostasien visar att de lagrar fem gånger så mycket kol per kvadratkilometer som andra tropiska skogar. Därför är avverkning av mangroveskog ett större klimathot än röjning av andra tropiska skogar.

Åttiofem procent av kolet ligger under jorden och består av döda djur, växter och annat organiskt material, som kommer med vattnet och hålls kvar av mangroverötterna.

När dessa koldepåer bryts ned av bakterier och omvandlas till koldioxid, slipper växthusgasen inte ut i atmosfären, då den snabbväxande mangroven hinner ta upp den. Enligt forskarnas kalkyler utgör mangroveskog mindre än en procent av skogen i tropikerna, men avverkning av mangroveskog står för hela 10 procent av all koldioxid som släpps ut på grund av avverkning av skog världen över.

Fokus på bevarande av de tropiska mangroveskogarna kan därför ha en väldigt stor betydelse för strävan att förebygga klimatförändringar orsakade av växthuseffekten.

Läs också:

Sjukdomar

ÖVERBLICK: Coronaviruset i siffror och grafik

7 minuter
Solsystemet

Nyupptäckt planet tvingar astronomer att revidera gammal teori

3 minuter
Sjukdomar

Coronaviruset uppdatering: Få en överblick här

35 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj