Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Shutterstock
Naturen - Miljö

Jorden kryllar av plast

Produktionen av plast ökar år efter år. Fyra av fem kilo plast har aldrig brutits ned eller återanvänts, och ligger därför kvar på soptippar eller i naturen.

Köttet är inpackat plast, locket på to-go-kaffet likaså. Dessutom innehåller en rejäl del av hemmets möblemang plast. Plast är praktiskt och billigt, men även problematiskt, eftersom det bryts ned så långsamt.

Massproduktionen av plast inleddes i början av 1950-talet och sedan dess har den årliga produktionen ökat för varje år.

I den första studien någonsin av världens totala plastproduktion, dess förbrukning och dess öde, visar forskare att det under plastens 70-åriga historia har tillverkats ungefär 8.3 miljarder ton.

Sjuttio år gammal plast i naturen

Endast nio procent av den totala produktionen har återanvänts, tolv procent har brutits ned, medan större delen, 79 procent (6,5 miljarder ton), fortfarande finns kvar på jorden.

Det motsvarar att det för varje nu levande människa finns 900 kilo plast på soptippar och i naturen.

Bortsett från stål och cement är plast det material som vi har producerat allra mest av någonsin. Stål och cement används mest vid byggnation, men plast används mest till emballage, och blir till avfall nästan meddetsamma.

Insatser krävs

Siffrorna fortsätter att växa. Forskarna bedömer att det år 2050 kommer att anhopas tolv miljarder ton plastavfall, om vi inte gör en allvarlig insats för att öka återanvändningen eller den biologiska nedbrytningen.

Forskarna påpekar att budskapet inte är att vi ska fasa ut plasten helt. Det är emellertid viktigt att fundera på förbrukningen, när vi väljer en plastprodukt i stället för en produkt som bryts ned lätt eller är enkel att återanvända.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj