Shutterstock

Hur effektivt är diskmaskinens ekoprogram?

Ekoprogrammet på disk- och tvättmaskinen tar betydligt längre tid än de andra programmen. Så lönar det sig verkligen att använda det?

Genom att välja ekoprogrammet på din tvätt- eller diskmaskin sparar du både vatten och energi. Hur mycket du sparar beror på modellen.

Ekoprogrammets funktion är enkel: Programmet förlänger tvättiden, så att tallrikarna eller kläderna behandlas med både vatten och disk- eller tvättmedel under längre tid. Det innebär att rengöringen kräver mindre vattenmängder och lägre temperatur.

Det sistnämnda är viktigt för en lägre energiförbrukning, eftersom maskinerna använder ett elektriskt värmeelement till att värma upp vattnet.

Ekoprogrammet sparar tusentals kronor

Enligt vitvarutillverkaren Bosch kan du spara cirka 523 kilowattimmar energi årligen, genom att använda diskmaskinens ekoprogram vid 50 grader i stället för autoprogrammet.

Ett test av diskmaskiner visar dock att besparingarna i samband med ekoprogrammet lätt kan utebli om du väljer tilläggsprogram, som exempelvis gör disken torrare. Tilläggsprogrammen kan öka ekoprogrammets energiförbrukning med 30-50 procent.

Testet visar också att det lönar sig att fylla diskmaskinen helt. Trots att diskmaskinen erbjuder ett ekoprogram som sparar vatten och energi även vid en halvfylld maskin, så blir besparingen bara omkring tio procent jämfört med en fylld diskmaskin under ett standardprogram.

Från och med mars månad 2021 är alla tillverkare skyldiga att förse sina maskiner med EU:s energimärkning, som delar in maskinernas energieffektivitet i klasser från A till G.

523 kilowattimmar energi kan du spara årligen genom att använda diskmaskinens ekoprogram i stället för ett standardprogram.