Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

De giftigaste platserna är fulla med bly och nervgift

Världens giftigaste platser är förorenade av allt från tungmetaller till kemikalier från kemiska vapen. Orenat avloppsvatten och tung industri orsakar sjukdom och dödsfall bland miljontals människor.

Illustreret Videnskab

Blybatterier, elkablar och nervgas

Källorna bakom föroreningarna på världens giftigaste platser är många och konsekvenserna är dödliga: Varje år dör nio miljoner människor på grund av jord-, luft- eller vattenföroreningar. Det motsvarar 16 procent av alla dödsfall i världen.

Vi har listat de mest förorenade platserna på jorden på en interaktiv karta där du kan få veta mer om de drabbade områdena och potentiella lösningar:

Kol och elektronikavfall sprider tungmetaller

Agbogbloshie i Ghana och staden Linfen i Kina är två exempel där föroreningar har lett till att platserna är bland de värst drabbade ställena på jorden.

På båda platserna sprids giftiga ämnen från förbränning av bland annat elektronikavfall och kol, och på så sätt rör sig tungmetaller som bly, arsenik och kvicksilver över stora avstånd och tas upp i natur och människor.

I Linfen har upp emot tre miljoner människor exempelvis drabbats av härledda sjukdomar som arsenikförgiftning och lungcancer, och i det enorma elektronikavfallsområdet Agbogbloshie i utkanten av Ghanas huvudstad Accra är blynivån i luften 40 gånger högre än säkerhetsnivån .

Kemiska vapen förpestar rysk by

I den ryska staden Dzershinsk några hundra kilometer öster om Moskva är det den sovjetiska erans kemiska vapenproduktion som spökar.

Staden kallades "världens mest förorenade plats" efter det att ryssarna mellan år 1930 och 1998 dumpade uppskattningsvis 190 olika kemikalier i naturen, såsom bland annat rester från deras nervgasprogram.

I dag är medellivslängden för män och kvinnor i staden 42 respektive 47 år. Experter uppskattar att 80 procent av samtliga sjukdomar i Dzershinsk beror på föroreningar.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj