Danskt bryggeri bjöd in uppfinnare – nu använder de en maskin som gör skillnad för klimatet

50 ton CO2 kan årligen sparas in tack vare att Ørbæk Bryggeri numer kan samla in koldioxid från ölproduktionen och återanvända bubblorna på ett innovativt sätt.

I en av lokalerna hos specialbryggeriet på östra Fyn står en maskin som årligen besparar miljön från upp till 50 ton CO2. Det motsvarar ungefär det årliga genomsnittliga koldioxidutsläppet från 20 personbilar. Maskinen tillvaratar överskottet av koldioxid från bryggeriets ölproduktion. Tidigare släpptes koldioxiden ut i miljön, men tack vare att den numer kan återvinnas kan bubblorna återanvändas i bryggeriets läsktillverkning.

Specialbryggeriet i fråga är Ørbæk Bryggeri och mannen bakom uppfinningen heter Kim Dalum. Hur maskinen fungerar och varför den är så smart för alla inblandade parter kan du läsa mer om här. Vi har nämligen besökt bryggeriet och den fyndige entreprenören på Fyn för att lära oss mer om den smarta uppfinningen.

Uppfinnare ville hjälpa små och medelstora bryggerier

Ørbæk Bryggeri, som bland annat är känt för specialöl såsom Fynsk Vår och Ørbækker Pilsner, har hittills köpt in 100 ton koldioxid per år för att tillverka kolsyra till sin läsk- och ölproduktion. Den koldioxid som köpts in har vanligtvis kommit från konstgödsel, vilket inte helt varit i linje med bryggeriets hållbara filosofi. Men det har varit en nödvändighet. Medan stora bryggerier länge har haft glädje av teknik som kunnat återvinna koldioxid, har mindre bryggerier inte haft samma möjlighet – och definitivt inte ekonomiskt. Generellt sett är specialbryggerier väldigt begränsade när det gäller hållbarhet. Men det ville uppfinnaren Kim Dalum ändra på.

Kim Dalum har 20 års erfarenhet från företag som tillverkar utrustning till stora bryggerier, men ville ge specialbryggerierna samma tekniska möjligheter att vara hållbara. Därför grundade han företaget Dalum Beverage Equipment och kontaktade Ørbæk Bryggeri. Resten är historia. Tillsammans med bryggmästaren och produktionschefen Andreas Falkenberg och ägaren Nicolai Rømer kom man överens om att försöka återvinna den koldioxid som redan fanns.

Uppfinnaren Kim Dalum och Nicolai Rømer, delägare i Ørbæk Bryggeri, framför återvinningsanläggningen som billigt och enkelt samlar upp överskotts-CO2 från bryggeriets ölproduktion och återanvänder bubblorna i läsktillverkningen.

© Naturfrisk Group

Så går det till när överskotts-CO2 samlas upp och återanvänds

Det som händer när man tillverkar öl eller alkoholhaltiga drycker är att man jäser socker. Vägen till det färdiga resultatet omfattar en rad processer där man använder alkohol och koldioxid. På specialbryggerier brukar överskjutande koldioxid, dvs. koldioxid som inte blir kvar i ölet utan istället bildar ett skum, ledas bort från produktionslokalen. Men inte nu längre.

Den nya anläggningen samlar in koldioxid från luften som bildas i samband med ölets jäsningsprocess. Därefter renas koldioxiden från bland annat aromer, så att ev. bismak inte överförs. I nästa steg komprimeras koldioxiden till ett högt tryck och med hjälp av bryggeriets kylsystem separeras koldioxiden från allt vatten och kyls ned. Slutligen pumpas koldioxiden över till en lagringstank. På så sätt får man tillgång till ekologisk koldioxid som kan användas i läsktillverkningen.

En anläggning som gynnar alla – när utmaningarna löstes

Det finns många anledningar till att Ørbæk Bryggeri och Kim Dalum är nöjda med projektet. Utöver det faktum att man sparar upp till 50 ton koldioxid per år, sparar bryggeriet även pengar på inköp. Dessutom förbättrar det arbetsmiljön för bryggeriets anställda eftersom det inte längre läcker ut lika mycket koldioxid i lokalerna. Koldioxid späder nämligen ut luften så att den blir tunn.

Det fanns dock en rad utmaningar på vägen. Även om Kim Dalum redan hade kunskap och erfarenhet av CO2-anläggningar var det svårt att tillverka en anläggning för en småskalig verksamhet. Det krävdes en hel del nytänk och speciallösningar på vägen, inte minst ur ekonomisk synpunkt, eftersom just priset utgjort den största begränsningen för små och medelstora bryggerier. Men i mars 2020, ett drygt år efter att processen inletts, stod anläggningen äntligen klar.

Bryggeriet framställer endast ekologiska produkter – bland annat läsk, juice och cider.

© Naturfrisk Group

På väg mot nya innovativa projekt

På Ørbæk Bryggeri är man på ständig jakt efter spännande, gröna initiativ. Just nu håller de bl.a. på att testa nya gröna juicer som förhoppningsvis kan bidra till att förebygga cancer. Dessutom hoppas både Ørbæk Bryggeri och Kim Dalum att systemet ska hitta till andra specialbryggerier runtom i världen, inte minst för att bespara miljön från enorma mängder koldioxid. Enligt Kim Dalum bör jakten på en grönare vardag nämligen gå hand i hand med vetenskapen:

"Man kan absolut göra insatser för miljön utan att behöva gå tillbaka till stenåldern. Det är nämligen vetenskapen som kan rädda oss från klimatkrisen."