Med återbruk av biprodukter från chips och öl ska snackstillverkaren Walkers nu minska sina utsläpp av koldioxid i produktionen med 70 procent.
Tack vare en teknik utvecklad av det nystartade brittiska företaget CCm har det blivit möjligt att samla in koldioxid från bryggerier och använda den i ett gödningsmedel fullt med potatisskal. Gödningsmedlet ska användas i framtida potatisproduktion – och därmed göra dina chips mer klimatvänliga.
Projektet förenar flera smarta idéer, som ska reducera utsläppet av koldioxid och andra växthusgaser och samtidigt skapa en mer cirkulär produktion.
Bakterier frodas i potatisrester
Walkers har tidigare installerat ett så kallat metaniseringssystem, som frisätter klimatvänlig energi till fritering av chips. Gödningsmedlet av potatisskal bygger vidare på det systemet.
Under metaniseringen fodras bakterier med potatisskal i en syrefattig miljö, varpå bakterierna bildar metanhaltig biogas som kan förbrännas och på så sätt alstra elektricitet.