Korallrev återupplivas i stora kuvöser

En ny teknik ska blåsa liv i världens korallrev genom att placera ut laboratorieavlade larver på döende korallrev.

© GARY CRANITCH/QUEENSLAND MUSEUM

En gång om året har korallerna parningsfest. Strax efter fullmåne och mitt i natten stiger miljontals små, orangeröda bubblor upp från havsbotten som ett uppochnedvänt snöfall.

Bubblorna är klumpar av sädes- och äggceller från korallerna, som är hermafroditer. Uppe vid havsytan löses klumparna upp, och ägg och sädesceller från de olika kolonierna blandas.

Festerna blir dock allt mindre, i takt med att världens korallrev lider av fiske, klimatförändringar och försurning av haven. Mer än 60 procent av korallreven är antingen förstörda eller hotade. Därför arbetar forskarna med att sätta fart på fortplantningen.

På Great Barrier Reef utanför Heron Island i Australien har havsbiologen Peter Harrison från Southern Cross University för första gången hjälpt nya generationer av koraller på väg med en ny metod som kanske kan hjälpa världens hotade korallrev.

I laboratoriet avlade forskaren fram miljontals larver. I stället för att låta dem växa vidare i
laboratoriet satte han ut dem direkt på revet i en jättekuvös – ett 100 kvadratmeter stort nät som höll larverna på plats tills de satte sig fast på de döda korallerna.

Ambitionen är att så småningom sätta ut ännu större nät eftersom reven sträcker sig över mer än 344.000 kvadratkilometer.

###

Havsbiologer massproducerar larver av korall

Genom att samla in ägg och sädesceller från koraller som förökar sig i ett laboratorium kan forskarna få fram stora mängder larver. När dessa sätts ut på ett döende rev bildas nya koraller.

Forskare samlar in 30 kolonier av 15–20 centimeter stora förökningsmogna koraller, som placeras i tankar. De är redo för förökning när äggen är orange och rosa.

Korallerna förökar sig på natten, och forskarna skördar stora mängder ägg och sädesceller från vattnet. Larverna kläcks fram i en annan tank.

Larverna sätts ut på det förstörda korallrevet. Nät håller larverna på plats och skyddar dem i fem dagar tills dess att de har fäst sig ordentligt.

Åtta månader senare har korallerna tagit form. På det tidigare förstörda revet harnya, mikroskopiska koraller börjat växa fram.