Vinn ett Vestas-vindkraftverk i LEGO

Med sina aerodynamiska vingar och naturen som drivkraft kan ett vindkraftverk generera miljövänlig energi till tusentals hushåll. Det gör de vita jättarna till viktiga vapen i kampen mot koldioxidutsläpp – och just nu kan du vinna din alldeles egna en meter höga kopia i Lego.

Shutterstock

Världens energibehov ökar stadigt

2018 installerades 51 316 nya vindkraftverk i världen och även om det motsvarar 141 nya vindkraftverk per dag är behovet betydligt större än så.

Enligt siffror från Internationella energirådet (IEA) ökade den globala efterfrågan på energi nämligen med 2,3 procent under 2018.

Det är en fördubbling av den genomsnittliga tillväxten sedan 2010 och det har inneburit att kol- och gaskraftverk tvingats öka produktionen för att möta efterfrågan. Det har också lett till att förra året avslutades med ett beklagligt rekord i koldioxidutsläpp på 33 miljarder ton.

Men ett ökat energibehov måste inte innebära ökade koldioxidutsläpp.

Video: Hur fungerar ett vindkraftverk?

Hur fungerar ett vindkraftverk? Lär dig mer om hur vind blir till energi.

Europeiska vindkraftverk kan täcka världens behov

Även om världens koldioxidutsläpp ökade totalt sett förra året så minskade det faktiskt i EU.

Dessutom har en ny internationell studie visat att det faktiskt finns potential för att driva all världens energiförsörjning med hjälp av europeisk vindkraft. Enligt forskare har Europa nämligen nära fem miljoner kvadratmeter outnyttjad mark som kan rymma upp emot elva miljoner vindkraftverk på land.

Det skulle enligt forskarna generera 430 exajoule (119 540 TWh) – vilket är tillräckligt för att tillgodose hela världens energibehov år 2050.

Läs också:

Klimatförändringar

Ny rapport: London och Bangkok bekämpar vattenmassorna 2050

4 minuter
Klimatförändringar

Jorden har blivit grönare

2 minuter
Klimatförändringar

Global uppvärmning: Våldsam kedjereaktion hotar oss

4 minuter
Mest populära

Logga in

Fel: Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
VisaDölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!