Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Döda musslor på sandstrand

Värmebölja dödar över en miljard havsdjur

Experter fruktar katastrofala konsekvenser för ekosystemet längs Nordamerikas västkust sedan en värmebölja har dödat stora mängder havsdjur.

Shutterstock

En sorglig syn möter nu strandvandrare längs USA:s och Kanadas nordvästra kust.

Värmeböljan i juni tog kål på stora delar av havets liv – huvudsakligen snäckor, musslor och tång – som nu sköljer upp ur Stilla havet.

Experter uppskattar att den stora förlusten av liv kan få allvarliga konsekvenser för ekosystemet, eftersom djur längre upp i näringskedjan kommer att sakna bytesdjur.

Ökenvärme kostar liv

Under loppet av fyra dagar i slutet av juni och början av juli steg temperaturerna till rekordnivåer hela vägen upp längs Nordamerikas nordvästra kust.

I British Columbia satte byn Lytton nytt värmerekord för hela Kanada med 46 grader söndagen den 27 juni. Dagen efter visade termometern 48 grader.

I den amerikanska staden Portland uppmätte meteorologerna samma dag lite drygt 46 grader – ett nytt rekord för delstaten Oregons huvudstad.

Det är lika hett som det i genomsnitt blir samma dag i den kaliforniska öknen med det illavarslande namnet Death Valley.

Och varken människor eller djur är vana vid ökenvärme på de nordliga breddgraderna. Hälsomyndigheterna räknar med att värmeböljan har lett till hundratals dödsfall i Kanada och USA.

Klimatförändringar får havets ekosystem att koka

De extrema temperaturerna har emellertid eliminerat långt mer liv under havsytan än ovanför den.

En grupp zoologer från University of British Columbia har undersökt djurlivet vid stränderna omkring Vancouver, och de är chockerade över hur hårt värmeböljan har gått ut över kustens växter, skaldjur och snäckor.

Experterna uppskattar att mer än 100 miljoner kräftdjur av arten långhalsar ligger döda längs en kilometerlång sträcka.

Dessutom har zoologerna hittat stora mängder döda musslor på flera platser längs stranden.

Musselbankar vid vatten

Värmeböljan har gått speciellt hårt ut över havsdjur som lever i tidvattenzonen. Hundratals miljoner musslor har dött av de extrema temperaturerna, vilket kan få allvarliga konsekvenser för havets ekosystem.

© Shutterstock

De stora mängderna döda musslor kan vara ett varsel om konsekvenser av betydligt mer långtgående karaktär än den nuvarande, ögonblickliga massdöden.

Musselbankar är hemvist för ett stort antal organismer, som liksom musslorna filtrerar bort bland annat giftiga alger från havsvattnet.

De spelar därför en viktig roll i havets ekosystem, samtidigt som de är en viktig födokälla för andra havsdjur, såsom sjöstjärnor, fåglar och snäckor.

Experterna är därför rädda att det massiva maritima dödstalet kommer att få katastrofala konsekvenser för havets näringskedja och att talrika arter kommer att dö ut.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj