Owls

Varma vintrar får ugglor att byta färg

Klimatförändringar gör att den bruna varianten av den finska kattugglan har lättare att överleva vintrarna än den grå.

Den globala uppvärmningen kan få djur att skifta utseende. Det visar en undersökning vid Helsingforsuniversitetet, i vilken forskarna har studerat färgutvecklingen hos kattugglan, Strix aluco, som finns i en grå och en rödbrun variant.

Forskarna med Patrik Karell i spetsen har jämfört resultatet från ringmärkningar gjorda under de senaste 30 åren. Det visar sig att fler grå än rödbruna kattugglor överlever under de kalla vintrarna. Orsaken är troligen att den grå färgen kamouflerar ugglan bättre mot fiender i snöiga omgivningar än den rödbruna färgen, som dock skyddar bättre, när träden är utan snö.

Detta faktum har traditionellt inneburit att bestånden av finska kattugglor har bestått av cirka 70 procent grå individer och 30 procent rödbruna. De generellt varmare vintrar som följt på den globala uppvärmningen har gjort att fördelningen mellan ugglefärgerna nu är 50:50. Detta kan få betydelse för ugglebeståndet i framtiden. De rödbruna ugglorna har nämligen bland annat ett sämre immunförsvar än sina grå artfränder, vilket minskar deras överlevnadschanser.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: