Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Världens vindkraftverk utvinner alltmer energi

Trots ett varmare klimat har vinden ökat i styrka i Europa, Asien och Nordamerika under de senaste tio åren. Det visar en ny, överraskande analys.

Shutterstock

En ny analys av vindhastigheter i hela världen visar goda nyheter för vindkraften.

De senaste tio åren har vinden tilltagit i styrka i Europa, Asien och Nord-amerika, de områden där de flesta landbaserade vindkraftverk finns.

Resultatet från en forskargrupp vid Princeton University i USA är överraskande med tanke på det varmare klimatet drar i motsatt riktning.

Vindmøller

Sedan 2010 har den genomsnittliga vindstyrkan ökat med 
5,4 procent i Nordamerika, Europa och Asien.

© Shutterstock

Temperaturförändringar trycker till vinden

Vinden på breddgraderna med flest vindkraftverk skapas av temperaturskillnaden mellan ekvatoriella och arktiska områden.

Skillnaden blir mindre år från år eftersom temperaturen ökar snabbare i Arktis än i resten av världen. Därför minskade vinden generellt i styrka mellan 1978 och 2010.

Kartläggningen visar att vinden under denna period avtog med två procent varje årtionde, motsvarande 0,08 meter per sekund, men sedan har det gått åt andra hållet.

Efter 2010 har hastigheten ökat med 5,4 procent, från 3,13 till 3,30 meter per sekund. Det låter inte så mycket men skillnaden innebär att ett vindkraftverk i dag kan utvinna energi i betydligt fler timmar än för tio år sedan.

Vindkraftverk tar emot 17 procent mer vind

För att ett vindkraftverk ska producera el måste vindhastigheten överstiga cirka tre meter per sekund, och forskarna har beräknat att utvecklingen i vindstyrka sedan 2010 betyder att ett vindkraftverk i genomsnitt får 17 procent mer nyttig vind i dag.

Om vinden blir för stark (vanligtvis vid 25 meter per sekund) stängs de flesta vindkraftverk av för att undvika skador. Det sker genom att vingarna vinklas för att minska luftmotståndet samtidigt som bromsar stoppar rotationen.

Läs också:

Konsekvenser om inlandsisen smälter
Klimatförändringar

Vad händer om all is på jorden smälter?

2 minuter
Klimatförändringar

Skaldjur säkrar framtidens energi

2 minuter
Klimatförändringar

Tio miljoner pumpar kan rädda havsisen i Arktis

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj