Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Topp 5 koldioxidutsläpp

Vad ger störst koldioxidutsläpp?

Förbränning av olja och naturgas står för det största koldioxidutsläppet, medan växter och världshaven skapar en viss balans i räkenskaperna genom att ta upp en del av koldioxiden.

Shutterstock

All förbränning skapar koldioxid – från vulkaner som får utbrott till när du tänder grillen hemma i trädgården.

Men under flera år har människoskapade koldioxidutsläpp ökat exponentiellt, och ökningen skapar obalans i jordens naturliga ekosystem.

CO2 från fossila bränslen som olja och naturgas hör inte naturligt hemma i atmosfären. Därför ökar halten av CO2 i atmosfären, när vi utvinner bland annat olja från berggrunden och förbränner den.

Därför är vår kolossala energiförbrukning också den primära orsaken till att jordens temperatur ökar.

Se vad som släpper ut mest CO2 i tabellen nedan. Siffrorna tar utgångspunkt i den senaste sammanräkningen från Postdam Insititut for Climate Impact Research och deras datasamling, PRIMAP-hist, som kombinerar flera olika publicerade datasamlingar.

PRIMAP-hist inkluderar inte alla källor till CO2-utsläpp, utsläpp från skogsbruk ingår exempelvis inte i kalkylerna.

Andra aktörer som World Resource Institute har dock gjort en analys av utsläppen från skövlingen av tropisk regnskog. Dessutom har den franska organisationen, Agence internationale de l'énergie gjort beräkningar över koldioxidutsläppen från transport.

Utsläppen av koldioxid under 2020 har varit lägre än föregående år på grund av reserestriktioner och nedstängningar i samband med covid-19. 2020 ingår inte i kalkylerna.

Här är de största klimatbovarna

 • co2-utslapp energi

  Energi: Släpper ut 32,10 miljarder ton CO2 om året

  När du tänder en lampa eller när du gör en Google-sökning, så använder du elektricitet. Och trots de senaste årens stora framsteg inom vind-, vatten- och solenergi står förbränning av kol och gas fortfarande för den överlägset största delen av den globala elproduktionen.

 • Koldioxidutsläpp från skogsskövling
  © Shutterstock

  Skövling av tropisk regnskog: Släpper ut 4,8 miljarder ton koldioxid om året.

  Regnskogarna innehåller mängder av träd som absorberar koldioxid medan de växer. Men när träden fälls och bränns, frisätts den koldioxid de förvarar. Skogsskövlingen innebär också att vi förlorar träd som kan hjälpa till att fånga in koldioxid, vilket i sin tur bidrar till ansamlingen av koldioxid i atmosfären.

 • Koldioxidutsläpp från bilar
  © Shutterstock

  Transport, bilar: 3,6 miljarder ton koldioxid om året

  När du kör bil eller tar bussen från A till B släpps det ut koldioxid. Bilar, exklusive lastbilar, står för majoriteten av koldioxidutsläppen i transportsektorn.

 • co2-utslapp industri

  Industri: Släpper ut 3,25 miljarder ton CO2 om året

  95 procent av den energi vi använder till transport kommer från fossila bränslen – främst diesel och bensin. Bara fem procent drivs av grönare energialternativ som solceller och elmotorer.

 • Koldioxidutsläpp från flygplan
  © Shutterstock

  Transport, flygplan: 900 miljoner ton koldioxid om året

  När du reser förbrukar flygplanet enorma mängder bränsle, som kommer från raffinerad olja – ett fossilt bränsle. År 2018 flög totalt 4,3 miljarder passagerare fördelade över 37,8 miljoner avgångar.

 • Koldioxidutsläpp från sjöfart
  © Shutterstock

  Sjöfart: 900 miljoner ton koldioxid om året

  Många av de produkter du hittar i butikerna tillverkas utomlands och fraktas hit. Det sker genom en logistikkedja som går från tillverkare till affärer, ofta med hjälp av sjöfart.

 • CO2-utsläpp jordbruk

  Jordbruk: Släpper ut 165 miljoner ton CO2 om året

  Jordbrukets livsmedelsproduktion släpper årligen ut stora mängder CO2. Och även om produktion av grödor släpper ut en del CO2, kommer majoriteten av jordbrukets CO2-utsläpp från produktion av kött, speciellt nötkött.

 • CO2-utsläppt avfall

  Avfall: Släpper ut 26,70 miljoner ton CO2 om året

  Avfallshantering i form av förbränning, deponering och kompostering släpper varje år ut många miljoner ton CO2 i hela världen.

Utöver de fyra ovanstående CO2-bovarna, inkluderar Postdam Insititut for Climate Impact Research även den ospecificerade kategorin ”Annat”, som varje ur släpper ut 10 000 ton CO2.

Men långt ifrån all den koldioxid vi släpper ut hamnar i atmosfären. Beräkningar visar att världshaven tar upp cirka 30 procent av koldioxidutsläppen och att världens växter tar upp cirka 25 procent.

Det innebär att 45 procent av den koldioxid vi släpper ut hamnar i atmosfären, där den hjälper till att förstärka växthuseffekten och göra planeten varmare.

Läs också:

Vulkan brottsling
Vulkaner

En massmördare på spåret: Okänd megavulkan förmörkade planeten

17 minuter
Klimatförändringar

RÖSTA: Vill du betala 150 procent mer för klimatkött?

6 minuter
Klimatförändringar

Smart återbruk: Forskare fångar koldioxid i slam från diamantgruva

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj