Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Havsisen i Arktis blir tunnare och tunnare. Nu har forskare fått en idé om hur vi kan rädda den försvinnande havsisen.

© NASA
Naturen - Klimatförändringar

Tio miljoner pumpar kan rädda havsisen i Arktis

I ett försök att rädda havsisen i Arktis föreslår forskare att man fryser ishavet genom att pumpa upp vatten till ytan och sprida det över isen.

Tio miljoner vinddrivna pumpar ska suga upp havsvatten till ytan och spruta ut det över den arktiska ismanteln.

Där kommer den bitande vinterkölden med 35–40 minusgrader att snabbt frysa vattnet och bygga på den allt tunnare isen. Klimatforskare varnar för att havsisen på grund av den globala uppvärmningen kan vara försvunnen från Arktis redan sommaren 2030.

De dystra utsikterna har fått en grupp forskare vid Arizona State University i USA att föreslå den spektakulära räddningsplanen

Projektet kostar 4 700 miljarder kronor

Enligt forskarna kommer förslaget att göra ismanteln en meter tjockare på en enda vinter – den arktiska ismanteln är nu cirka två-tre meter tjock. Det skulle förhindra att havsisen framöver krymper till ett nytt bottenrekord varje sommar.

Tvärtom skulle isen återbildas så att den når samma utbredning som för 15 år sedan och bromsa den globala uppvärmningen. Vägen till ett förverkligande av idén är dock lång.

Projektet bedöms kosta runt 3500 miljarder kronor och de flytande ismaskinerna finns fortfarande bara i teorin.

Vindkraftverk genererar ström till pumpen

Vinden blåser i stort sett konstant i Arktis med en genomsnittshastighet av 6,4 meter i sekunden. Pumpen hålls i gång av vinden.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj