Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Camp Centurion 1
Naturen - Klimatförändringar

Tinande amerikanskt kärnavfall hotar Grönland

24 miljoner liter radioaktivt kylvatten från det kalla kriget håller på att tina upp och hotar nu Grönlands hav och inlandsis.

24 miljoner liter radioaktivt kylvatten från det kalla kriget håller på att tina och hotar nu havet och inlandsisen på Grönland. När det amerikanska flygvapnet stängde ner Camp Century långt in på den grönländska inlandsisen 1967 demonterade de den lilla atomreaktorn som under åtta år hade försett basen med nödvändig värme och el.

Dessvärre tog stormakten inte med sig avfallet hem.

Säker depot

9 200 ton avfall i fast form, 20 000 liter kemiskt avfall från bland annat bensin och diesel - och inte minst 24 miljoner liter biologiskt avfall, varav en stor del utgörs av kylvatten till kärnreaktorn, lämnades kvar i den nordvästra grönländska permafrosten där den inte skulle kunna göra skada.

Eller… Det var vad man trodde 1967.

Under de 50 år som har gått sedan dess har klimatet på Grönland dock förändrats med en oroväckande hastighet.

Se filmen om Camp Centurys uppkomst.

Isen smälter

Som det knappast har undgått någon stiger temperaturen på Grönland drastiskt och det som i slutet av 1960 verkade som en mycket säker, evig frys börjar nu i hög grad se ut som en tickande miljöbomb i det redan sårbara grönländska ekosystemet.

  • Det här är en ny klimatrelaterad utmaning som vi behöver fundera över hur vi ska lösa, säger William Colgan som är chef för det forskarteamet för klimat och glaciärer vid York University som har larmat om problemen vid Camp Century.

Osäker tidsram

Situationen medför en lång rad ganska allvarliga frågor som grönländska, danska och amerikanska forskare och myndigheter behöver ta ställning till.

Enligt beräkningarna från York University ligger avfallet någorlunda säkert i ungefär 70 år framåt. Den tidsramen ligger dock inte på något sätt helt fast.

Oöverskådliga konsekvenser

Man har nämligen redan registrerat en omfattande smältning av inlandsisen och stora smältvattensfloder både över och under isens yta som följd - även så långt bort som 200 kilometer från västra Grönlands kust, där Camp Century ligger. Vad händer om en sådan smältvattensflod tar sig fram genom isen och når Camp Century?

Vad får det för påverkan på Grönlands unika natur om avfallet sprids ut över inlandsisen och ut i havet?

Vem ska betala?

Hur får man bort ett så pass stor mängd kraftfull giftigt avfall från en nedlagd bas 200 kilometer in på världens största - men också snabbast smältande - glaciär?

Och inte minst... Vem ska betala räkningen?

Det fördrag som ursprungligen ingicks mellan den danska och amerikanska regeringen inför byggandet av Camp Century har de flesta koll på. Men med dåtidens förhållanden i åtanke är det osannolikt att fördraget överhuvudtaget tar hänsyn till en utveckling där istäcket smälter.

Läs också:

Klimatförändringar

Goda nyheter: Isen på Grönland har vuxit

1 minut
Klimatförändringar

Ny upptäckt: Isen på Grönland blir tjockare

3 minuter
Konsekvenser om inlandsisen smälter
Klimatförändringar

Vad händer om all is på jorden smälter?

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj