Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tema

TEMA: Jorden omfamnar en grönare framtid

Priset på solenergi och vindkraft störtdyker, batterierna blir allt bättre och ny teknik ger hopp om en grönare framtid baserad på vätgas, fusionskraft och återvinningsekonomi. Koldioxidsupertankern saktar långsamt in och under 2019 planade de globala utsläppen av växthusgaser ut för första gången på flera år. Samtidigt ökar världens totala användning av hållbar energi och Kina, som är världens största kolkonsument, har lovat att bli klimatneutrala innan år 2060.

Teknik

Väte är framtidens supermetall

Superflytande, superledande och superlätt. När fysiker pressar ihop väteatomer ultrahårt, förvandlas gasen till en metall med enastående egenskaper. Nu är de för första gången nära att framställa den i fast form och om de lyckas med det kan metallen ge oss blixtsnabba magnettåg, mer kraftfulla rymdraketer och klimatvänlig el.

10 minuter
Väte är framtidens supermetall
Nyhetsbrev

ANMÄL DIG TILL VÅRT NYHETSBREV

Vi ger dig något att fundera över varje dag – direkt i din inkorg.

Einstein

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj