Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

dricksvatten

Tar dricksvattnet slut?

Det faller mycket mer nederbörd än vad vi människor kan dricka. Däremot kan det vara brist på vatten i vissa områden.

Shutterstock / Riccardo Mayer

Om vi ser jorden som en helhet, så finns det i ren mängd nog med dricksvatten för all framtid. Det vatten vi dricker, oavsett om det kommer från vattenkranen, från en flaska eller kanske direkt från en källa, har nämligen i slutänden sitt ursprung i nederbörden, och det faller betydligt mer nederbörd än den totala mänskligheten någonsin kan dricka.

Dricksvatten är alltså en förnybar resurs i motsats till exempelvis olja och gas, som bildas mycket långsammare än vi konsumerar dem. Det betyder dock inte att man inte lokalt kan sakna dricksvatten. I vissa områden av världen kan dricksvattnet försvinna på grund av torka. På många andra ställen, i synnerhet i fattiga länder, är det tillgängliga vattnet så förorenat att det är olämpligt som dricksvatten. Att det ändå dricks, är en av de främsta källorna till sjukdomsspridning.

På andra håll har man en så stor förbrukning till konstbevattning, industri och hushåll att man saknar vatten för dessa ändamål. Det är bland annat ett problem runt Aralsjön i Centralasien.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj