Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Satelliter avslöjar: ­Jorden har blivit grönare

Stora trädplanteringsprojekt och mer lantbruksjord har ökat jordens gröna områden med fem procent sedan millennieskiftet.

Shutterstock

De senaste 20 åren har vår jord blivit grönare. Träplantering och ny lantbruksjord har ökat vegetationen i stora områden så att de gröna fälten på världskartan har vuxit med cirka fem procent sedan millennieskiftet.

Det motsvarar ett område stort som hela regnskogen i Amazonas.

Den nya, uppmuntrande överblicken har skapats av forskare som har studerat data som samlats in av Nasasatelliterna Terra och Aqua.

Satelliterna har så kallade spektroradiometrar vid namn MODIS och de har under de senaste två årtiondena skannat jordens vegetation genom att ta bilder av alla områden alla dagar.

Det norra halvklotet får mest ny skog

Hur grönt har det blivit?

Medan regnskogarna i Sydamerika och södra Afrika minskar blir det allt grönare norr om ekvatorn. Kina och Indien har skapat störst gröna områden de senaste 20 åren.

Färgskalan visar hur mycket de gröna områdena har vuxit sedan år 2000.

NASA Earth Observatory & Zhu Tao/Ritzau Scanpix

Något överraskande är det världens två mest befolkningstäta länder, Kina och Indien, som har bidragit mest till en grönare jord. För bägge länder gäller att de både har ökat sin lantbruksjord och sina skogsområden.

Särskilt Kina har genomfört storstilade trädplanteringsprojekt så att nästan 22 procent av det stora landet i dag täcks av skog.

Storstilade trädplanteringsprojekt har ökat Kinas skogsområden så att de nu utgör 22 procent av landets areal.

© NASA Earth Observatory & Zhu Tao/Ritzau Scanpix

Forskarna menar att den växande vegetationen bör tas med i klimatmodellerna eftersom den bidrar till att lagra stora mängder koldioxid som annars skulle hamna i atmosfären och öka växthuseffekten.

Läs också:

Energi

Världsrekord: Ny sorts solceller uppsamlar stora mängder energi

3 minuter
Merkurius

I slutet av januari: Solsystemets lilleputt tronar fram på himlen

3 minuter
Hjärnan

SYNVILLA: Kan du inte heller se samtliga tolv prickar?

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj