Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

nb_u39 Kulkraft
Naturen - Klimatförändringar

Klimatrelaterade dödsfall kostar miljarder

Upp mot 12 procent av landets bruttonationalprodukt. Så mycket kostar förlusten av människoliv på grund av luftföroreningar i länder som Kina, enligt en ny analys.

Världens ledare samlades i tisdags i New York för att diskutera klimatförändringarna.

FN:s klimatpanel har slagit fast att människans utsläpp av bland annat CO2 är den största boven i den globala uppvärmningen.

Men klimatet är inte ensamt att lida av föroreningen. Varje år kostar utsläppen av partiklar från kolkraftverk och transportsektorn fyra miljoner liv - och ännu mer pengar.

Dödsfall kostar 8 650 miljarder

Organisationen New Climate Economy har beräknat hur mycket pengar förlusten av människoliv på grund av föroreningar kostar de 15 största utsläpparna av CO2.

I CO2-boven nummer 1, Kina, kostar dödsfallen samhället 12 procent av landets bruttonationalprodukt, motsvarande omkring 8 650 miljarder kronor.

På de efterföljande två platserna kommer inte helt överraskande Ryssland och Indien, medan Tyskland på fjärdeplatsen är hårdast drabbad av de europeiska länderna.

Små partiklar är boven

Medan klimatet påverkas av växthusgaser i atmosfären, är det små luftburna partiklar i närmiljön som är farliga för hälsan.

Källan är dock densamma - nämligen koleldade kraftverk och transportsektorn.

Figuren visar hur stor procent av ländernas bruttonationalprodukt förlusten av människoliv på grund av luftföroreningar kostar.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj