Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Klimatförändringar bidrog till att neandertalarna utrotades

Det är inte bara under 2000-talet som klimatet pressar människor. Ny forskning visar att snabba klimatförändringar bidrog till att utrota neandertalarna.

James Gordon/Wikimedia Commons

Det är inte första gången som klimatet utmanar människosläktet.

I en ny studie drar en internationell grupp forskare slutsatsen att klimatförändringar troligtvis var en av huvudorsakerna till att tidigare människoarter – såsom neandertalarna – dog ut.

Sofistikerad datasimulering visar dåtidens klimat

Forskarna använde en historisk klimatsimulering med en upplösning på 1 000 år, det vill säga en dator som kan återge genomsnittliga siffror för nederbörd, temperaturer och liknande i 1 000-årsintervall - fem miljoner år tillbaka i tiden.

Dessutom undersökte forskarna en databas med 2 754 arkeologiska fynd, som tog fram en bild av var och hur diverse arter av Homo-släktet - Homo habilis, Home erectus, Homo neanderthalensis och andra - levde sina liv.

Genom att kombinera de båda datamängderna kunde forskarna få en detaljerad bild för hur olika mänskliga arter har anpassat sig i sina så kallade klimatnischer.

En klimatnisch är ett fönster med klimatförhållanden inom vilka en viss art kan trivas. När det gäller människoarter är det till exempel avgörande om det är varmt eller kallt och om klimatet tillåter tillgång till mat.

Och Homo-släktet har länge varit utmärkt på att säkerställa sin klimatnisch. Arkeologiska fynd visar att tidigare arter har haft kläder, stenverktyg och eld för att kunna klara klimatförhållanden som kroppen annars inte hade klarat.

Inte tillräckligt bra på att anpassa sig

Men det är inte alla arter som har varit tillräckligt bra på detta. Forskarnas studie visar att de tre människoarterna Homo erectus, Homo heidelbergensis och Homo neanderthalensis plötsligt förlorade stora delar av sina klimatnischer precis innan arten till slut utrotades.

Förlusterna kan utan omsvep förklaras av kraftiga klimatvariationer. Trots anpassningsförmågan hos mänskliga arter har klimatförändringarna med andra ord varit väldigt kraftiga.

För neandertalarna gick det riktigt illa, inte minst eftersom arten samtidigt konkurrerade med vår art, Homo sapiens, när vi började migrera från Afrika mot norr.

Homo sapiens är också den enda människoart vars klimatnisch växte under de perioder som forskare har studerat.

Tidigare forskning har föreslagit att vår förmåga att anpassa oss till olika klimatnischer är anledningen till att vi är den enda människoarten som har överlevt. Vi är nämligen så kallade generalistiska specialister som kan bli överlevnadsexperter i många olika klimatnischer.

Men forskarna höjer en varningens finger: Om något så visar deras nya resultat att ingen människa står över klimatet för alltid - oavsett hur bra verktyg vi utvecklar.

Läs också:

Klimatförändringar

Toppforskare: Vi kan stoppa den globala uppvärmningen på ett par år

3 minuter
Sir David Attenborough framför en raserad tegelstensmur med grafitti
Klimatförändringar

Ny dokumentär exponerar jordens hälsotillstånd – och visar på lösningarna

2 minuter
Klimatförändringar

Skaldjur säkrar framtidens energi

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj