Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Jorden blöder koldioxid: Miljarder ton på väg ut i atmosfären

230 miljarder ton koldioxid – fyra gånger så mycket som Kina släppt ut någonsin – kan vara på väg mot atmosfären från jordens översta jordskikt. Men vi kan stå emot hotet genom att hålla temperaturökningarna under två grader.

Shutterstock

Ny forskning från University of Exeter visar att 230 miljarder ton koldioxid kan vara på väg ut i atmosfären från jordens översta lager om den globala temperaturen stiger med två grader.

Det motsvarar dubbelt så mycket växthusgas som USA har släppt ut under de senaste 100 åren. Eller fyra gånger så mycket som Kina har släppt ut genom tiderna.

I det översta lagret av jorden finns det ofta en hög koncentration av kol i form av dött organiskt material. Exempelvis består den så kallade mullen av organiska rester från växter och djur som långsamt har blandats med jorden av flitiga daggmaskar.

Med tiden bryter ned mikrober det organiska materialet till enklare kemiska byggstenar - inklusive koldioxid, som hamnar i atmosfären.

Förstå hur kol hamnar i jorden:

Varm jord släpper ut mer koldioxid

Precis som i kylskåpet hemma ser en svalare temperatur till att fördröja nedbrytningsprocesserna i jorden. Men när temperaturen stiger ökar nedbrytningen eftersom mikroberna i jorden trivs bäst vid högre temperaturer: Värmen får dem att producera mer matsmältningsenzymer vilket gör att de äter mer - och därmed andas de ut mer koldioxid.

Jorden innehåller två till tre gånger så mycket kol som det finns i atmosfären - cirka 2 500 miljarder ton. Därför har det också länge varit en av forskningens stora frågor att ta reda på hur känsliga jordens koldioxidutsläpp är för temperaturökningar.

Hittills har modellerna arbetat med en osäkerhet på 120 miljarder ton kol. Den osäkerheten har nu eliminerats av forskare från Exeter med hjälp av deras exakta modell.

Förstå vad som händer när jorden värms upp:

Ny modell utesluter det värsta scenariot, men...

Den goda nyheten i koldioxidmodellen är att forskare nu vågar utesluta de värsta scenarierna som osäkerheten i tidigare modeller har medfört.

Den dåliga nyheten är att de 230 miljarder ton kol som modellen uppskattar kommer att släppas ut vid en temperaturökning på två grader också är ett allvarligt scenario.

Om temperaturhöjningen ska hållas under två grader - som Parisavtalet föreskriver - måste utfasningen av fossila bränslen och utvecklingen av förnybar energi samt tekniker för att fånga och lagra koldioxid snabbas på.

Kina, Japan och Sydkorea har nyligen lovat att bli klimatneutrala till 2060, och i och med Joe Bidens seger i USA:s presidentval förväntas USA ge sig in i kampen igen.

Läs också:

Klimatförändringar

Klimatneutral luftfart på väg: Forskare förvandlar koldioxid till flygplansbränsle

3 minuter
Vad är växthuseffekten?
Klimatförändringar

Växthuseffekten gör jorden beboelig

6 minuter
Klimatförändringar

Smart återbruk: Forskare fångar koldioxid i slam från diamantgruva

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj