sun global warming

I hur stor utsträckning påverkar vi klimatet?

Inte alla forskare menar att vår påverkan på klimatet är av stor betydelse. Vad är din hållning?

15 januari 2014 av Antje Gerd Poulsen

Jorden har feber

Under 2014 kommer FN:s klimatpanel färdigställa sin femte utvärdering av klimatets tillstånd. Analysen baseras på en genomgång av mer än 9 200 vetenskapliga artiklar.

Nyckeltalen är dock redan nu offentliggjorda, så världens beslutsfattare har ett underlag att diskutera klimatpolitik utifrån. Slutsatsen är att jorden har feber.

Mätningar visar att jordens genomsnittliga yttemperatur har stigit med 0,8° C sedan 1880. Under de senaste 15 åren har temperaturen förvisso stagnerat, men isen fortsätter att smälta och havet stiger fortfarande.

Mer koldioxid i atmosfären

Att vi sprider en ökad mängd växthusgaser som påverkar klimatet är heller inte någon diskussion om. Koncentrationen av koldioxid i atmosfären har stigit med mer än 40 procent sedan 1750.

Enligt FN:s rapport är det 95 procent sannolikhet för att människans koldioxidutsläpp bär skulden för minst hälften av den globala uppvärmningen. Men det finns klimatforskare som tonar ner människans inflytande på klimatförändringarna.

Är klimatförändringen verkligen vårt fel?

De flesta klimatforskare menar att människans koldioxidutsläpp är den drivande faktorn, och att vi ännu inte har sett den fulla effekten av föroreningen eftersom klimatsystemet reagerar långsamt.

Men vissa klimatforskare menar att klimatförändringar är helt naturliga och kan dokumenteras miljoner år tillbaka - långt innan människan spelade en roll. Därför är vår inverkan mindre relevant.

Vad är din hållning? Delta i omröstningen nedan.

Ja, människans föroreningar driver klimatförändringarna Nej, människans betydelse för klimatet är begränsad

Läs artikeln: Jorden har feber

I Illustrerad Vetenskaps artikel tar vi tempen på jorden och tittar på argument för och emot människans roll i den gobala uppvärmningen.

Som prenumerant på tidningen kan du hämta artikeln genom att klicka på knappen nedan.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: