Att lägga ett paket köttfärs i kundvagnen påverkar inte bara matkontot – även klimatkontot blir lidande eftersom livsmedelsproduktion står för mer än en tredjedel av världens totala koldioxidutsläpp.
En av de största klimatsyndarna är köttproduktionen, detta bland annat eftersom djurhållning avger stora mängder metan via rapar och pruttar. Det innebär att världen kommer att behöva alternativa proteinkällor om vi ska kunna rädda klimatet utan dö av svält.
Men nu har bland annat det amerikanska företaget Air Protein tagit fram en metod för att extrahera koldioxid ur luften och placera den i din biff i form av ett ätbart protein. De kallar det till och med "luftbaserat kött".
Slår flera flugor i en smäll
Inspirationen kommer från Nasa, som redan på 1960-talet experimenterade med att förse astronauter i utrymme med mat med hjälp av koldioxiden från deras utandning som bas för ny mat.
Det finns flera fördelar med Air Proteins metod.
För det första absorberar den koldioxid direkt från luften och omvandlar det till något användbart.
För det andra leder det till besparingar inom livsmedelsproduktion, som nu kan producera protein med betydligt färre resurser än traditionellt jordbruk.
Forskning har visat att bakterieproducerat protein endast använder en tiondel så mycket vatten som sojabönor.
Det finska företaget Solar Foods använder samma princip. Solar Foods har redan startat en pilotproduktion som producerar några hundra gram proteinmjöl per dag.
Air Protein har kommit lite längre i sitt projekt. Företaget har fått in mer än 25 miljoner euro i nytt kapital för att optimera tekniken och starta massproduktion.
En av de största utmaningarna är att bevisa att proteinet kan produceras i stor skala med en hållbar energiförbrukning.