Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Gröna sandstränder kan suga upp koldioxid i världen

Ett grönt och billigt mineral utspritt över världens alla sandstränder har potential att eliminera mänsklighetens årliga koldioxidutsläpp, enligt det amerikanska företaget bakom idén.

Project Vesta

Oavsett hur mycket vi minimerar våra koldioxidutsläpp, kommer de aldrig att försvinna helt i en modern värld. Därför är vi tvungna att också utveckla nya metoder för att avlägsna och lagra stora mängder koldioxid från atmosfären.

Processen är dyr, energikrävande och existerar ännu inte i tillräckligt stor skala.

Men nu har ett amerikanskt ideellt företag vid namn Project Vesta sjösatt ett pilotprojekt på en karibisk strand, som kan vända upp och ned på allt.

Vågor maler ned mineral till koldioxidmördare

Idén är vetenskapligt underbyggd, men har inte testats i verkligheten än.

Och konceptet är elegant: Sprid ett billigt, grönt mineral kallat olivin på världens stränder. När vågorna slår in över mineralet mals det långsamt till småsten, som drar ut koldioxid ur vattnet och luften och för ut det i havet i form av bikarbonat.

Bikarbonat blir till kalciumkarbonat, som koraller och andra havsdjur använder till att bygga skal. När de dör omvandlas skalen till kalksten som binder koldioxid i miljontals år.

Det vulkaniska mineralet olivin finns i rikliga mängder i jordens övre kappa och reagerar lätt med koldioxid när det krossas av vågkraft. Ett ton olivin kan ta upp 1,25 ton koldioxid från havet.

© Project Vesta

På så sätt accelererar man ett naturligt kretslopp som redan finns i naturen, men som rör sig i snigeltempo, exempelvis när regn förvittrar sten. Project Vestas lösning ökar tempot genom att tillsätta mineralet direkt till havet.

Eftersom olivin finns i stora mängder, och det knappt finns någon efterfrågan, tror personerna bakom Project Vestas, att de kan sprida mineralet på lokala stränder för mindre än 100 kronor per ton.

2 % av världens stränder eliminerar 100 % av världens koldioxid

En annan fördel med projektet är att det kan hjälpa till att neutralisera havens surhet.

Försurningen av haven pågår fortlöpande, därför att vattenmassorna själva absorberar en viss mängd koldioxid från atmosfären. Men haven kan inte fortsätta att absorbera i all oändlighet, samtidigt som en olycklig biverkan är att koldioxiden bildar kolsyra när det upplöses i vatten. Det utgör ett stort hot mot den biologiska mångfalden i haven.

Men eftersom kalciumkarbonat från de gröna olivin-stränderna är basisk kan Project Vestas gröna stränder hjälpa till att upprätthålla balansen.

Varför sprider man då bara inte ut mineralet på marken? Jo, för det första vill man undvika att stjäla odlingsyta från jordbruket. För det andra fungerar vågorna som en självgående kvarn, som ser till att konstant hålla i gång nedbrytningsprocessen.

Enligt Project Vesta fångar deras minerallösning in 20 gånger mer koldioxid än insamlandet av olivin släpper ut, och om bara två procent av jordens stränder kan göras gröna kommer det att kunna fånga upp 100 procent av människans årliga utsläpp.

De närmaste åren kommer att visa om projektet lyckas omsätta de hoppfulla beräkningarna till handling när det första större försöket inleds i Karibien.

Läs också:

Klimatförändringar

Upptäckt avslöjar: Så våldsamt kommer havet stiga

2 minuter
Klimatförändringar

Forskare justerar prognosen: Sänker de värsta temperaturökningarna

3 minuter
Klimatförändringar

Drömscenario: Så undviker vi klimatkatastrofen

11 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj