Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Global warming flooding
Naturen - Klimatförändringar

Tre miljoner år gammal översvämning kan upprepas

Om global uppvärmning får temperaturen att stiga bara en eller två grader, kan havsytan stiga sex meter.

Under tre miljoner år har havsytan flera gånger stigit med ända upp till sex meter som följd av en temperaturökning på en till två grader.

Global uppvärmning är ett urgammalt fenomen

Forskare på Oregon State University i USA varnar i en ny undersökning för att historien håller på att upprepa sig. De har analyserat tidigare konsekvenser av den smältande polarisen och hittat likheter mellan klimatförhållandena i dag och för tre miljoner år sedan.

Den gången låg innehållet av koldioxid i atmosfären på ungefär samma nivå som nu. Det fick temperaturen att stiga och isen på land att smälta. Resultatet blev att vattenståndet var sex meter högre än i dag. Det kan emellertid gå hundratals eller tusentals år innan den fulla effekten av den smältande isen blir uppenbar.

Global uppvärmning: två scenarier

Enligt IPCC:s (FN:s klimatpanel) senaste rapport kan en stigning av den genomsnittliga havsytan från år 2081 till 2100 jämfört med perioden från 1986 till 2005 i värsta fall närma sig en meter.

BÄSTA SCENARIOT: Temperaturen ökar bara en grad, och den genomsnittliga havsytan stiger 0,45 meter.

VÄRSTA SCENARIOT: Temperaturen ökar 3,7 grader, och havsytan stiger 0,82 meter.

Klicka på bilden för att se en större och mer detaljerad version.

Planeten blir varmare

Global uppvärmning och smältande poler. Klimatet förändras, men varför och hur snabbt sker det? Möt forskarna i en duell om global uppvärmning i den här artikeln:

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj