Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ett 130 kvadratkilometer stort isberg lossnade år 2012 från glaciären och rörde sig senare ut i fjorden. Forskarna befarar nu att ett ännu större stycke ska lösgöra sig från glaciären.

© NASA
Naturen - Klimatförändringar

Gigantisk glaciär spricker i Grönland

Bilder från rymdorganisationen NASA avslöjar en oroväckande stor spricka mitt i en av Grönlands största glaciärer. Forskarna befarar nu att den lösgör och påskyndar smältningen av inlandsisen.

Den är omkring 70 kilometer lång, 15 kilometer bred och just nu hotar stora delar av den att lösgöra sig och försvinna ut i havet.

Petermannglaciären i nordvästra Grönland är en av de största glaciärerna på norra halvklotet och just nu löper den risk att bli en rejäl bit mindre.

Det visar nya bilder från NASA, som avslöjar en oroväckande stor spricka mitt på det gigantiska istäcket.

Bekymrar forskarna

Det var inledningsvis den nederländske forskaren Stef Lhermitte som väckte NASA:s uppmärksamhet med detta inlägg på Twitter.

Även om sprickor i glaciärer inte är någon ovanlighet är den nya upptäckten extra alarmerande, efter som sprickan förgrenar sig i mitten av den stora glaciären och inte i kanterna, som man tidigare har sett.

Det bekymrar forskarna, som inte kan förklara vare sig exakt hur sprickan har uppstått, eller hur den kommer att utvecklas. De understryker emellertid en sak:

”Isen faller långsamt men säkert isär”, säger Eric Rignot från NASA till Washington Post.

Hotar inlandsisen

© NASA

Särskilt oroväckande är att sprickan rör sig mot en tidigare spricka, som sträcker sig från glaciärens östra del mot mitten.

Om de båda sprickorna möts kan det innebära att glaciären lösgör sig. Det kan få katastrofala konsekvenser, eftersom glaciären fungerar som en buffert mellan det öppna havet och inlandsisen.

Ju mindre buffert, desto snabbare kommer isen på land att smälta, och det kan få havsvattnet att stiga dramatiskt.

Läs också:

Kød i petri skål i laboratorie
Klimatförändringar

Nu kan du snart äta koldioxidbiffar

3 minuter
Klimatförändringar

Trålfiske drar upp koldioxid från havsbotten

4 minuter
Fönster och träd
Klimatförändringar

Transparent trä är bättre för klimatet än glasfönster

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj