Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Forskare: Vi kan stoppa den globala uppvärmningen på ett par år

Om människan stoppar utsläppen av koldioxid kan jorden själv suga ut växthusgaser ur atmosfären – och därmed bromsa den globala uppvärmningen. Det anser Michael Mann, ledande klimatforskare på Penn State University.

Shutterstock

Många forskare är rädda att den globala uppvärmningen är som ett urspårat ånglok, som det kommer att årtionden att bromsa in, även om utsläppen av koldioxid stoppas.

Man har i många år trott att den redan utsläppta mängden koldioxid samlas i atmosfären med försenad effekt och därför fortsätter att höja temperaturerna, även om jorden skulle lyckas uppnå klimatneutralitet.

Nu hör vi emellertid andra och mer positiva toner från den ledande klimatforskaren Michael Mann från Pennsylvania State University.

🎬 Se Michael Mann sia om klimatframtiden på 60 Minutes:

Den amerikanske professorn menar att klimatet kan stabiliseras snabbare än man hittills trott och att många tidigare klimatmodeller har överskattat hur länge koldioxidkoncentrationen i atmosfären skulle komma att befinna sig på en kritisk nivå.

I själva verket kan uppvärmningen bromsas på bara ett par år, om vi lyckas stoppa utsläppen av koldioxid.

Havet fungerar som avlopp

Professor Mann vill att vi ska sluta att enbart fokusera på ansamlingen av koldioxid i atmosfären och även se den naturliga dräneringen av växthusgas.

Han föreslår att man ser koldioxidkretsloppet som en handtvätt: Även om vattenkranen är öppen – och koldioxid konstant flödar ut ur världens skorstenar och samlas i atmosfären – så kommer bland annat havets och växternas förmåga att binda koldioxid samtidigt att fungera som ett avlopp, som delvis förhindrar att "vattenståndet" – mängden koldioxid – ökar.

Problemet har hitintills varit att utsläppen av växthusgaser är för stort för att avloppen ska hinna med.

Tack vare fotosyntes från alger – där koldioxid och vatten omvandlas till syre och glukos – tar exempelvis havet upp enorma mängder koldioxid. Så länge utsläppen ökar hinner havet dock inte suga upp tillräckligt mycket kol för att bromsa uppvärmningen. Men om utsläppen stoppas kommer havets "avlopp" kunna neutralisera ansamlingen av koldioxid i atmosfären.

Utsläppen måste först stoppas

Mann menar att de aktuella prognoserna för temperaturstigningar är för pessimistiska. Forskare har tidigare antagit att uppvärmningen kommer att fortsätta i flera årtionden efter att vi har blivit klimatneutrala, antar Mann, att förseningen snarare kommer att ta tre till fem år.

När vattenkranen väl har stängts av kommer avloppet att få ökad inverkan. Överskjutande koldioxid i atmosfären kommer att avlägsnas och temperaturstigningen att avstanna.

Mann poängterar dock att hans modell förutsätter att vi blir klimatneutrala. För att stoppa temperaturstigningen måste vi först stoppa utsläppet av växthusgaser.

Läs också:

Vattenbrist
Klimatförändringar

Vad är global uppvärmning och vilka är konsekvenserna?

6 minuter
Klimatförändringar

Global uppvärmning ger kallare vintrar

2 minuter
Klimatförändringar

Gröna sandstränder kan suga upp koldioxid i världen

4 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj