Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Droppstensgrotta varslar om kraftiga höjningar av havsytan

En temperaturökning på bara några få grader kan få havsnivån att öka med drygt 16 meter. Det avslöjar nya studier av avlagringar på droppstenar i en grotta på Mallorca.

Gamla droppstenar ger nu en illavarslande bild av vad den människoskapade växthus-effekten innebär för framtida havsytenivå.

En grupp geologer från University of South Florida i USA har undersökt droppstenar i ett grottsystem på Mallorca som visar att temperaturstegringar på bara några få grader kan göra att haven stiger med långt över tio meter.

Grottorna, som heter Cuevas de Artà, har stått i förbindelse med Medelhavet. Därför bär de spår av hur högt vattenståndet var i havet för över tre miljoner år sedan.

På samma sätt som vattnet i ett badkar lämnar ringar av kalk där vattenytan befunnit sig har vattenståndet i grottorna satt spår på droppstenarna.

Droppstenar i en grotta på Mallorca visar att ett klimat som bara var ett par grader varmare än i dag fick haven att stiga med 16 meter.

© A. Merino

Droppsten avslöjar havsnivån omkring år 2100

Kalkavlagringarna har bevarats fram till i dag, eftersom miljön i grottorna skyddats mot väder och vind. Forskarna har identifierat totalt sex vattenstånd för mellan 4,39 och 3,27 miljoner år sedan.

Den senaste delen av perioden är särskilt intressant. Då var temperaturen på jorden mellan två och tre grader högre än vad den var när vi i samband med den industriella revolutionen började släppa ut stora mängder koldioxid.

Därmed var temperaturen densamma som vi kan förvänta oss omkring år 2100. Avlagringarna visar att vattenståndet för 3,3 miljoner år sedan var 16,2 meter högre än i dag.

För 4,39 miljoner år sedan, när det var ännu varmare, låg havsytans nivå hela 23,5 meter högre än i dag.

De höga vattenstånden under perioden motsvarar att det mesta av inlandsisen på Grönland och västra Antarktis smälte bort.

Läs också:

Klimatförändringar

Iskärna från Antarktis avslöjar framtidens havsnivå

3 minuter
Klimatförändringar

Ny upptäckt: Isen på Grönland blir tjockare

3 minuter
Konsekvenser om inlandsisen smälter
Klimatförändringar

Vad händer om all is på jorden smälter?

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj