Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Det kan göra mer skada än nytta att plantera nya träd

På flera platser i världen har regeringar långtgående planer på att plantera miljardtals nya träd som ett led i kampen mot klimatförändringar. Men ny forskning är skeptisk till insatsen.

Shutterstock

Träd fångar in och binder CO2 från atmosfären, och därmed är det alltid bra för klimatet att plantera fler träd. Eller är det inte det?

Två nya artiklar publicerade i den vetenskaplige tidskriften Nature Sustainability kastar ett skeptiskt ljus över effekten av stora anlagda skogsplanteringsprojekt.

Den nya forskningen visar att dåligt planerade skogsplanteringskampanjer faktiskt kan vara direkt skadliga för den biologiska mångfalden, och att deras potential ofta överskattas.

Skogsplanteringsprojekt är populära världen över, och allt fler regeringar börjar se dem som en viktig del av klimatinsatsen.

Ny skog kan förstöra biologisk mångfald

Den första av de skeptiska studierna kommer från det amerikanska universitetet Stanford.

Där undersökte forskarna en inflytelserik skogsplanteringskampanj i Chile, där staten täckte 75 procent av utgifterna för att plantera ny skog mellan 1974 och 2012.

Studien konstaterar att kampanjen faktiskt ledde till reducerad biologisk mångfald och hade en försvinnande liten positiv effekt på klimatet.

De ekonomiska incitamenten fick nämligen befolkningen att byta ut gammal skog – som band mycket CO2 och hade stor biologisk mångfald – med monokulturell skog, som gav högre avkastning.

Potentialen överskattas

Nästan samtidigt med Stanfordartikeln publicerade en forskargrupp från Colorado State University en annan studie av skogsplanteringsprojekt i Nordkina, som visar att projektens förmåga att ta upp och lagra CO2 ofta överskattas.

Hittills har de flesta vetenskapsmän beräknat ny skogs förmåga att ta upp CO2 med hjälp av ett fast förhållandetal. Men genom att undersöka 11 000 jordprover från skogsplanteringsprojekt kunde forskare visa att CO2-absorptionen i nya skogar varierar enormt mycket beroende på lokala förhållanden.

Där jorden var fattig på kol, fick nya träd koldensiteten i jorden att öka. Men där jorden var rik på kol fick nya träd faktiskt densiteten att minska.

Även om de båda studierna är skeptiska, så vill forskarna inte måla fan på väggen. De förordar i stället att man inom projekten tar med de lokala förhållandena i beräkningen – och att man förbjuder att gammal skog byts ut mot ny.

Potentialen med att plantera nya träd är fortfarande enorm, men det måste göras med eftertanke.

Läs också:

Klimatförändringar

Klimatneutral luftfart på väg: Forskare förvandlar koldioxid till flygplansbränsle

3 minuter
Vad är växthuseffekten?
Klimatförändringar

Växthuseffekten gör jorden beboelig

6 minuter
Klimatförändringar

Oväntad klimateffekt: Träd tappar bladen tidigare

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj