Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Naturen - Klimatförändringar

Blir jorden varmare?

Man hör ofta om stigande temperaturer på jorden. Finns det något vetenskaplig grund för det? Vilka blir konsekvenserna?

Jorden blir tveklöst varmare. Climate Research Unit vid University of East Anglia har räknat ut den globala medeltemperaturen sedan 1860, och fram till nu har den stigit med 0,6 grader. Dessutom var 1990-talet det varmaste årtiondet på de senaste 1000 åren. Enligt beräkningar från FNs klimatpanel IPCC kommer det att bli ännu varmare på jorden under de kommande 100 åren. Man bedömer att genomsnittstemperaturen kommer att stiga med mellan 1 och 3,5 grader. Det kommer i så fall att få stora konsekvenser: vattennivån i världshaven förväntas stiga mellan 15 och 50 centimeter under de kommande 100 åren. Det beror både på att glaciärerna och ismantlarna vid polerna smälter, och på att vattnet i haven tar mer plats, när det värms upp. Den högre vattennivån kommer att medföra att många kustområden hotas av översvämningar, och att miljontals människor tvingas flytta. Det varmare klimatet ökar även risken för naturkatastrofer, bland annat orkaner och kraftig nederbörd. Klimatforskarna diskuterar häftigt skälet till utvecklingen. De flesta kan dock enas om att en stor del av uppvärmningen beror på den av människan skapade växthuseffekten. Vi släpper ut allt större mängder växthusgaser, huvudsakligen koldioxid, i atmosfären, vilket gör att jorden inte kan avge värme. Globala satellitbilder visar att sommaren under de senaste 20 åren blivit 18 dagar längre i Europa, och att nordamerikanerna har fått tolv extra sommardagar.

Läs också:

Konsekvenser om inlandsisen smälter
Klimatförändringar

Vad händer om all is på jorden smälter?

2 minuter
Hvad er drivhuseffekten?
Klimatförändringar

Växthuseffekten gör jorden beboelig

6 minuter
Klimatförändringar

KAMPEN FÖR KLIMATET: Plötslig massdöd hotar jordens djur och växter

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj