Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Pingvinerna har nu cirka 500000 kvadratkilometer mindre havsis till sitt förfogande vid Antarktis i förhållande till samma tidpunkt förra året. Det är ett nytt bottenrekord.

© Shutterstock
Naturen - Klimatförändringar

Antarktis smälter: Havsisen krymper till rekordlåg nivå

Antarktis har länge stått emot den globala uppvärmningen, men nu vacklar den frysta bjässen: Havsisen utanför kontinenten har krympt till den lägsta nivån någonsin.

Det var inga goda nyheter som kom från NASA:s övervakningssatelliter den här månaden: Havsisen kring Antarktis har under de första månaderna av 2017 krympt till den lägsta nivån sedan mätningarna inleddes 1979.

Den 22 februari fanns det sålunda endast 2,2 miljoner kvadratkilometer havsis kvar vid Antarktis – mot till exempel 2,7 miljoner kvadratkilometer vid samma tid förra året.

Havsisen vid Antarktis är under de första månaderna av 2017 (turkos kurva) mindre än till och med under det lägsta rekordåren 1997 (grön kurva). Median-nivån för havsis mellan 1981–2010 syns i den grå kurvan. Källa: NSIDC (USA:s polarcenter).

Antarktis har blivit instabilt

Avsmältningen bekymrar experterna, som länge har vetat att havsisen vid Arktis krymper dramatiskt, men som har hållit fast vid icke entydiga data från jordens södra polarjätte.

Här har det förekommit oregelbundna variationer i avsmältning och tillfrysning genom årtiondena, men vissa år – som 2012 – har faktiskt sett bra ut.

Nu är de goda nyheterna emellertid slut.

”[De nya siffrorna] tyder på att Antarktis har blivit instabilt till följd av de högre temperaturerna”, säger meteorologen och klimatexperten Jesper Theilgaard till Ritzau.

Dominoeffekt hotar ismassorna – och planeten

Konsekvenserna är svåröverskådliga.

Stora isflak riskerar att slitas loss från havsisen utanför Antarktis – det sker faktiskt just nu – och det kan i värsta fall betyda att gigantiska havsisområden kollapsar och helt försvinner.

Ett isflak stort som Bali håller just nu på att brytas loss från havsisen utanför västra Antarktis.

© NASA

Det kommer att få havstemperaturen att stiga, eftersom vatten tar upp mer värme än is, samtidigt som den antarktiska glaciär- och inlandsisen kommer att mista det isolerande lager som havsisen utgör.

Den kombinationen kan bli katastrofal, för om isen på land väl börjat smälta, kommer vattennivån i världshaven inte enbart att stiga markant – värmeavgivningen till atmosfären kommer även att tillta i takt med att den isolerande isen försvinner.

Läs också:

Klimatförändringar

Trålfiske drar upp koldioxid från havsbotten

4 minuter
Kød i petri skål i laboratorie
Klimatförändringar

Nu kan du snart äta koldioxidbiffar

3 minuter
Fönster och träd
Klimatförändringar

Transparent trä är bättre för klimatet än glasfönster

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj