Timwi/Wikimedia Commons
point nemo lokation

Känner du till Point Nemo – den ensligaste platsen på jorden?

Point Nemo ligger mitt i Stilla havet, det är en gravplats för rymdskrot och den närmaste platsen bebodd av människor är en rymdstation.

Point Nemo ligger mitt ute i södra Stilla havet. Du kan inte se platsen med blotta ögat och om du behöver hjälp är det mer än 3 000 kilometer till närmaste bebodda ö.

Du kan inte heller ta dig dit med flygplan, så om du vill till Point Nemo får du ge dig ut på en båttur, som kan vara i upp till två veckor. Se till att ha gott om konserverad mat med dig, för det lever och växer nästan ingenting där ute.

Vad du däremot kan hitta där, förutom lugn och ensamhet, är plastavfall och rymdskrot.

Det kanske låter som en trist plats, men det är trots det ett ställe som attraherar seglingsentusiaster på samma sätt som Mount Everest attraherar bergsbestigare.

Och drygt vart fjärde år passerar flera hundra fartyg punkten under det stora seglingsevenemanget Ocean Race.

Mitt ute i ingenting

Om du vill besöka Point Nemo, som även kallas "Oceanic Point of Inaccessibility", så är den exakta platsen 48°52,6′ sydlig breddgrad och 123°23,6′ västlig längdgrad.

Den närmaste landmassa är den obebodda ön Ducie Island, en av Pitcairnöarna som ligger 2 688 kilometer norr om Point Nemo.

Annars är de två närmaste öarna Motu Nui utanför Påskön och Maher Island nära Antarktis – också obebodda.

Den närmaste bebodda ön är Påskön som ligger 3 090 kilometer nordost om Point Nemo.

Med lite tur kan du hitta mänskliga bosättningar bara 415 kilometer från Point Nemo, även om det råkar vara den Internationella rymdstationen (ISS), när den passerar förbi punkten flera gånger om dagen.

Du kan med andra ord undvika alla störningsmoment från andra människor inom ett område på 22 miljoner kvadratkilometer, vilket motsvarar en areal som är 35 gånger större än Frankrike.

ducie island från rymden

Den landmassa som ligger närmast Point Nemo är ön Ducie Island, som ligger en bit utanför Påskön, 2 688 kilometer norr om Point Nemo.

© NASA - Astronaut Photography of Earth - Display Record ISS002-E-10044/Wikimedia Commons

Samtidigt finns det nästan inget liv inom detta område, som även kallas en "havsöken". Varken hajar eller andra fiskar kan hitta föda där.

Fytoplankton, även kallade växtplankton, är små alger som utgör grunden för all föda i havet, men de först förekommer flera hundra meter under havsytan vid Point Nemo.

Om du vill ta dig ända ned till havsbottnen, så får du dyka drygt 4 000 meter under havsytan.

I gengäld finns det mängder av bakterier och mikroorganismer i området, vilka är betydelsefulla beståndsdelar i världshavens globala biogeokemiska cykler.

Gravplats för rymdskrot

Point Nemo har namngivits efter den fiktiva ubåtskaptenen från Jules Vernes roman "En världsomsegling under havet" från 1870. "Nemo" är latin och kan översättas till "ingen", vilket passar bra in på den här platsen.

Punkten identifierades för första gången 1992 av den kroatisk-kanadensiska lantmäteriingenjören Hrvoje Lukatela.

Han använde en avancerad gps under processen och kodade själv programvaran för att fastställa de exakta koordinaterna för Point Nemo. Däremot besökte han aldrig själv punkten.

skylab satellit

Bland allt rymdskrot som går att hitta vid Point Nemo finns bland annat Nasas satellit Skylab.

© NASA/Wikimedia Commons

Point Nemo är inte enbart berömd för att vara ensligaste platsen på jorden, den kan även stoltsera med sin uppgift som en gravplats för rymdskrot.

Sedan 1970-talet, flera årtionden innan Point Nemo fick sitt namn, har olika rymdorgan låtit rymdstationer och satelliter störta ned till punkten för att undvika att människor befann sig i farozonen.

Det är en viktig funktion, för när satelliter och rymdstationer återvänder till jordens atmosfär splittras de i tusentals bitar, som sprids över en större areal.

Från 1971 ända fram till 2016 har mer än 263 rymdfarkoster störtat ned runt Point Nemo – bland annat den ryska rymdstationen Mir och Nasas Skylab-rymdstation.

Omkring år 2031 förväntas den Internationella rymdstationen också att sluta sina dagar där.

Tyvärr har Point Nemo med åren även blivit en gravplats för plast. Det har hittats upp emot 26 mikroplastpartiklar per kubikmeter vatten nära Point Nemo.