Den kinesiska stora pandan lägger större delen av sin tid på att äta då dess matsmältning inte är anpassad till bambu.

Kan köttätare leva enbart på växter?

Även om det är svårt är det faktisk möjligt för köttätare att enbart leva på växter. Jättepandan är ett bra exempel på detta.

Vi människor kan biologiskt sett betecknas som omnivora eller allätare. Vi kan alltså leva i stort sett uteslutande av kött eller växter.

Många djur är också allätare, men några är så kallade specialister som bara till nöds kan äta annan föda än sin naturliga.

De får svårt att utnyttja födan, då deras tänder och matsmältning är anpassade till en annan kost.

Pandans mage liknar rovdjurens

Jättepandan är ett exempel på ett djur vars kost inte passar till dess mage.

>> Upplev några av jordens mest sällsynta kött- och växtätare på vår expeditionsresa till Galapágosöarna.

Pandan lever i stort sett bara av bambu, men matsmältningen är inrättad som ett rovdjurs.

Därför kan pandan bara utnyttja en bråkdel av bambuns näring och måste äta nästan oavbrutet i 12-14 timmar varje dag för att få tillräckligt med energi.

Växtätare har bättre matsmältning

Växtätare har något bättre möjligheter att leva av kött då deras matsmältning är effektivare, men i längden kommer de troligen att bli sjuka eftersom näringsämnena i kött är annorlunda sammansatta än i växter.

Djuren avviker dock från sina kostvanor under vissa betingelser.

På isolerade öar har forskarna hittat exempel på växtätare som är omgivna av en så enformig vegetation att de kan börja äta fågelungar eller gnaga på ben för att få i sig vissa mineraler.

Tarmen bestämmer

Kött- och växtätares matsmältning är uppbyggd av samma element, men med olika storlek.

Typiskt för växtätare är långa tarmar och en välutvecklad blind tarm, eftersom växtämnen är svåra att bryta ned och smälta.

Köttätare har däremot korta tarmar eftersom kött är mer lättsmält. Djurens matsmältningsenzymer är också olika, eftersom växter och kött är uppbyggda på olika sätt.