Vi människor kan biologiskt sett betecknas som allätare, omnivorer, och kan alltså leva nästan uteslutande av antingen kött eller växter.
Många andra djur är också allätande, men en del är så kallade specialister.
Dessa djur har svårt att klara sig med annat än sin vanliga föda, eftersom deras tanduppsättning och matsmältning är napassade efter en särskild kost.
Kött- och växtätares matsmältning är uppbyggda av samma element, men av olika storlek.
Växtätare har vanligtvis långa tarmar och en välutvecklad blindtarm, eftersom växtämnen är svåra att bryta ned och smälta.
Köttätare har däremot korta tarmar, eftersom kött är lätt att smälta. Djurens matsmältningsenzymer varierar också.
Växtätare har bättre matsmältning
Växtätare har lite bättre förutsättningar för att leva av kött än köttätare har för att leva av växter, eftersom matsmältningen är mer effektiv, men i det långa loppet kommer växtätarna troligen ändå att bli sjuka till följd av felnäring.