Kan hundar leva på vegansk kost? Absolut, säger forskare

Forskare pekar ut flera fördelar med växtbaserad hundmat. Kan det vara något för din hund?

En studie visar att hundar kan uppnå tillräckligt stort näringsintag genom att leva på vegansk kost.

© Shutterstock

Veganvågen sköljer över oss med full kraft. Allt fler väljer bort kött- och mjölkprodukter, ofta av klimatmässiga eller djuretiska orsaker.

Men dieten har också lett till kritik.

Får man i sig tillräckligt av rätt sorts näring genom att uteslutande äta grönt?

En del forskare hävdar att människor som helst utesluter kött, mjölk och ägg från sin kost har svårt att få i sig tillräckligt mycket mineraler och viktiga vitaminer via sin kost.

Men den problematiken tycks inte gälla för hundar.

Nu visar en studie i Journal of Animal Science att människans bästa vän mycket väl kan komma få i sig tillräckligt stora mängder näring genom att äta en vegansk kost, så länge kosten är väl balanserad.

De amerikanska forskarna bakom studien testade två veganska typer av hundfoder och en fodervariant som baserades på kycklingkött.

Tre grupper av beaglehundar utfodrades med de tre sorternas foder under tre veckor, samtidigt som forskarna tog blodprover på hundarna och undersökte deras avföring, både vad gällde kvalitet och sammansättningen av bakterier.

© Shutterstock

Vad åt veganhundarna?

De veganska fodervarianterna bestod av livsmedel som linser, kikärter, sötpotatis, butternutsquash, äpplen, blåbär, ärter och morötter.

Enligt forskarna intog hundarna som stod på veganskt kost fler fibrer och så kallade oligosackarider, vilket är en speciell klass av kolhydrater, jämfört med de hundar som fick ett köttbaserat foder.

Forskarna kunde också se att de veganska hundarna hade lägre nivåer av kolesterol och så kallade triglycerider, som är en del av de fettämnen som cirkulerar i blodet.

Båda delarna indikerade enligt forskarna att den veganska kosten potentiellt har en gynnsam inverkan på överviktiga husdjur.

Forskarna observerade också "gynnsamma förändringar" i avföringen hos de hundar som fick veganskt kost. Till och med avföringens lukt "reducerades drastiskt" hos den hundar som fick en växtbaserad kost.

"Det kommer fortfarande att lukta, men sannolikt en aning mindre", förklarade en av medförfattarna bakom studien Kelly Swanson, professor vid University of Illinois.

De två varianterna av veganskt foder som studiens resultat bygger på kom från tillverkaren Bramble. Forskarna understryker att man inte nödvändigtvis kommer att se samma hälsomässiga fördelar i en vegansk diet som man själv sätter ihop.