Världens mest extrema arbetsplats

Om du gillar isande kyla ned till minus 50 grader, totalt mörker i minst 105 dagar och solering på ett isflak så är det här det perfekta jobbet för dig. Dessvärre godtar forskningsstationen Halley på Antarktis bara brittiska toppforskare med järnhårt psyke.

Antarktis

Forskningsstationen Halley är byggd på hydrauliska ben och kan höjas tio meter för att förhindra att begravas under snön vid kraftigt snöfall.

© M. Krzysztofowicz

Endast de mest härdade forskarna får arbeta på forskningsstationen Halley VI på Antarktis. Förutom att vara experter på havsströmmar, rymdväder, isavsmältning, klimatförändringar eller ozonlagret ska de vara starka fysiskt och psykiskt för att klara av att vistas på den extrema kontinenten.

Snöstormar härjar året runt

De som ansöker får gå igenom en rad olika urvalsprocesser. Först och främst ska man vara britt och ha stor yrkeskompetens. Därefter ska du ha en vilja av stål och klara de svåra psykologiska testen för att få drygt tre månaders lång sommartjänstgöring bland 70-80 kolleger. Flera tusentals ansöker varje år.

Huvuddelen av årets uppgifter på forskningsstationen ska klaras av under den korta sommaren från november till mars. Då ligger temperatuen ofta "bara" runt fryspunkten, och även om Antarktis vid den tidpunkten faktiskt har midnattssol är sikten bara några få meter när snöstormarna härjar.

-55 grader och totalt mörker

Villkoren vid övervintring är ännu värre på grund av temperaturer på ned till -55 grader, mer än tre månaders totalt mörker och inte minst ett halvt år isolering. De sista flygplanen och försörjningsfartygen lämnar isen senast i mars och återvänder tidigast i november.

16 man, varav diverse tekniker och ingenjörer, en läkare, en kock samt en elektriker, håller igång Halley VI och forskningsstationens experiment under den långa, mörka vintern.

Nu kan du göra dem sällskap och ta en 360-graders tur i Halley VI och bland annat besöka laboratorierna genom att följa länken här.